Tot mai mulți suceveni confirmați cu Covid au nevoie de internare în spital și acest lucru afectează activitatea de asistență medicală pentru pacienții cu alte boli decât Covid-19. Miercuri au fost confirmate în județ nu mai puțin de 718 persoane infectate cu SARS-CoV-2 și dacă numai 10% dintre acestea fac forme de boală care necesită internare, presiunea pe spitale va fi uriașă, în special asupra Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Datele statistice arată că într-o lună de zile, numărul pacienților cu Covid internați în spitalele din județ a crescut de 6,5 ori, de la 64 de pacienți cu Covid în data de 26 decembrie 2021, la 419 pacienți Covid în 26 ianuarie 2022. Numărul pacienților cu forme grave internați la ATI este mai mult decât dublu: erau 6 în data de 26 decembrie și 13 în 26 ianuarie.
Deși numărul de pacienți crește de la o zi la alta, spitalele din Rădăuți și Fălticeni nu au mărit numărul de locuri pentru pacienții adulți cu Covid și nici cele de la ATI, ambele funcționând la această dată cu câte două paturi de Terapie Intensivă. Spitalul Municipal din Rădăuți are capacitatea de a aloca 12 locuri pentru ATI Covid, iar cel din Fălticeni, 6 locuri. Într-o primă etapă ar putea suplimenta cu câte două locuri pentru a permite secției ATI non Covid a spitalului județean să funcționeze cu cât mai multe locuri pentru acoperirea cazurilor care nu pot fi rezolvate de celelalte spitale. La ATI Covid de la spitalul din Suceava miercuri erau ocupate toate cele 10 locuri alocate în această etapă.
Managerul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, dr. Alexandru Calancea, a declarat că „presiunea în Covid trebuie suportată și preluată în principal din teritoriu spre centru, iar cea în urgențe non Covid trebuie preluată de centru”. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, prima „redută” care va cădea, joi, în fața Covid este secția de Îngrijiri Paliative, de unde bolnavii în stadii terminale de boală vor fi externați sau transferați în alte secții pentru a transforma pavilionul în zonă Covid.
Situația în spitalele din județ
Cifrele arată că valul 5 al pandemiei se răspândește cu repeziciune și, din păcate, multe persoane au nevoie de spitalizare. Miercuri au fost înregistrate 718 cazuri noi de infectare în județ, din 2.360 persoane testate, indicele de pozitivare fiind din nou în creștere: 30,34%. În intervalul 25-26 ianuarie, în spitalele din județ au fost internate 58 de persoane cu Covid și au fost externate 70 de persoane. În aceeași perioadă de referință au decedat 3 persoane, din Vatra Dornei, Ipotești și Horodnic de Sus, ca urmare a infecției cu Covid – 19.
Din totalul celor 579 de pacienți internați în Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, 181 de pacienți sunt diagnosticați cu Covid, din care 21 sunt copii. 25 de pacienți sunt în zona tampon și 373 de pacienți sunt cu alte afecțiuni (non-Covid). Dintre pacienții cu Covid, 32 prezintă forme severe și 10 sunt cu forme grave, internați în secția ATI. Doi dintre ei sunt intubați. Spitalul dispune, la această dată, de 352 paturi libere, din care 27 pentru pacienți Covid-19 (4 pentru copii), 304 în sectorul non-Covid, 21 pentru zona tampon. La ATI nu sunt disponibile paturi pentru pacienți Covid.
La Rădăuți sunt internați 87 de pacienți adulți și 2 copii cu Covid. Doi pacienți au forme critice de boală și sunt la ATI. La Câmpulung Moldovenesc sunt internați 25 de pacienți, din care 17 cu forme grave; Gura Humorului - 16 pacienți; Siret - 8 pacienți; Vatra Dornei - 48 de pacienți, din care 8 cu forme grave, 1 cu forme critice; Fălticeni - 52 de pacienți adulți și 12 copii. Doi pacienți au forme grave de Covid și unul este cu formă critică, la ATI.
În total, în spitale sunt 419 pacienți cu Covid, din care 35 de copii, și mai sunt disponibile 93 locuri libere pentru acești pacienți.
În carantină sunt 3.332 de persoane, din care 340 intrate în ultimele 24 de ore, iar în izolare, în afara celor aflați în spitale, sunt 4.906 persoane, din care 442 intrate în ultimele 24 de ore. În ultimele 24 de ore au fost declarate vindecate 377 persoane.
Rata de vaccinare anticovid se menține scăzută: în cursul zilei de 25 ianuarie 2022, s-au vaccinat în județul Suceava 327 de persoane, din care 77 cu prima doză, 83 cu doza a II-a și 167 cu doza a III-a.