Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 ian 2022 - Anul XXVII, nr. 21 (7938)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pe urmele lemnarilor

Daniel Bodnar despre echipa sa din teren: „Sunt 5-6 voluntari, plus localnici care ne sesizează ce se întâmplă în satele lor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Activistul de mediu Daniel Bodnar, aflat încă în recuperare după accidentul grav în care a fost implicat în urmă cu un an de zile la Sucevița, pare să fi reușit să adune în jurul său o echipă solidă care îi continuă munca, în care de altfel este implicat și el, chiar dacă nu la fel de direct ca înainte.

Două cazuri recente de transporturi mari de lemn de proveniență ilegală (concretizate prin întocmirea de dosare penale pentru transport de peste 10 mc lemn ilegal, cu măsura complementară a confiscării mijloacelor de transport) au plecat de la sesizările activiștilor, după cum a confirmat și Poliția.

Este vorba de cazul din această săptămână, cu un autotren care făcea transporturi pe ruta Straja-Rădăuți, confiscat pentru că transporta ilegal în jur de 12 mc lemn, și de un caz de la mijlocul lunii ianuarie, când un camion cu lemne a fost confiscat la Putna, cu un transport de aproape 14 mc lemn în plus față de ce era în acte.

Sunt doar două cazuri recente și cu implicații majore.

Mai mult, activiștii de mediu au venit și cu informația legată de un camion care transporta lemn de proveniență necunoscută în zona Plai - Vicovu de Sus, și unde echipele de control au descoperit ulterior un depozit clandestin, de unde au confiscat peste 200 mc lemn. De la această sesizare aveau să vină și amenințările transmise live pe Facebook de un tânăr din Vicovu de Sus asupra lui Daniel Bodnar.

 

”Suntem un grup de cinci-șase activiști foarte implicați, care lucrăm ca o echipă”

Având în vedere aceste informații, am luat legătura cu activistul Daniel Bodnar pentru a vorbi despre ”echipa de activiști a lui Daniel”, despre care se tot vorbește pe rețelele de socializare și nu numai.

”Sunt băieții cu care am început munca acum câțiva ani, alături de câțiva care au venit mai recent alături de noi. Suntem un grup de cinci-șase activiști foarte implicați, care lucrăm ca o echipă. Avem inclusiv camere independente pe drumurile forestiere...

Acești 5-6 colegi sunt cei care fac efectiv muncă de teren, care verifică sesizările în trafic. Avem și o colaborare cu oameni care se plâng că din satele lor se fură tot mai mult lemn, inclusiv din lemnul care ar trebui să fie cota lor legală. Avem localnici care ne sesizează ce se întâmplă în satele lor, însă totuși destul de puțini, cei mai mulți se tem să se implice mai direct”, ne-a declarat Daniel Bodnar.

 

Spun că fac sesizări mai rar și când au suspiciuni mai clare

Activistul a mai explicat că abordarea din teren s-a schimbat, în sensul că se fac sesizări la 112 mai rar.

”Ne dorim să facem sesizări cu dovezi clare, să avem suspiciuni clare, nu vrem să facem sesizări false, să ne pierdem credibilitatea. Așa s-a întâmplat și cu aceste cazuri în care poliția a confiscat camioanele, am adunat informații și apoi am apelat la autorități”, spune Daniel.

„Activiștii se bazează pe lucru în echipă, sunt băieți tineri care lucrează și în străinătate și o fac exclusiv benevol”, a mai spus Daniel Bodnar.

Printre cei cu care Daniel colaborează strâns se află și tânărul din Solca ce s-a aflat la volan în ziua în care s-a produs accidentul în urma căruia Bodnar a fost rănit grav.

 

„Poliția uneori răspunde prompt, alteori ajunge extrem de greu la caz”

În ceea ce privește colaborarea cu autoritățile de control, mai ales Poliția și Garda Forestieră, activistul spune că s-au făcut progrese importante, însă colaborarea este între superlativ și dezastru: „Poliția uneori răspunde prompt, alteori ajunge extrem de greu la caz, de exemplu un echipaj de la Secția Gălănești ajunge de regulă foarte greu de la Putna, mai ales dacă este angrenat deja în alt caz. Cum să mai prindă camionul așa? Apoi, suntem nemulțumiți că deși așteptăm ore întregi cât se fac controalele, nu ni se comunică și nouă măcar în mare ce s-a constatat, aflăm rezultatele de prin presă...”

Totuși, per ansamblu, Poliția este cea care răspunde prima la sesizările activiștilor de mediu, oprește camioanele suspecte și începe verificările.

 

Mulțumit, în mare, și de colaborarea cu Garda Forestieră

Cu privire la Garda Forestieră Suceava, Daniel Bodnar a constatat că de la nivel de conducere a instituției ”dacă sunt dovezi clare se aplică legea la sânge”, asta deși unii inspectori din teren nu par la fel de hotărâți în a fi intransigenți.

 

Camioane în valoare de 20.000 și 50.000 de euro, confiscate de poliție în urma sesizărilor activiștilor de mediu

Primul caz major din acest an în care a fost implicat inițial un grup de activiști de mediu, care au sesizat un transport suspect și supraîncărcat, este din data de 14 ianuarie.

Polițiștii de la Vicovu de Sus au continuat cercetările, împreună cu lucrătorii silvici, în cazul camionului cu lemne oprit pentru control pe 14 ianuarie, la Putna, când s-au descoperit diferențe evidente între lemnul transportat și cel trecut în avizele de însoțire. La Centrul de prelucrare a lemnului din cadrul Ocolului Silvic Putna, inginerii silvici au inventariat materialul lemnos, rezultând un volum total transportat de 23 mc lemn foc molid.

Față de ce era în acte, a rezultat faptul că șoferul a transportat fără documente de proveniență cantitatea de 13,457 mc lemn foc molid.

Polițiștii au întocmit și dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de transport cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport.

La această infracțiune se impune și sigilarea mașinii. Autocamionul DAF, evaluat la circa 20.000 de euro, a fost ridicat în vederea confiscării.       

În ziua opririi în trafic s-a constatat și că materialul lemnos depășea gabaritul autoutilitarei, astfel că a fost aplicată încă o amendă în valoare de 870 lei.

În această săptămână, marți seară, polițiștii de la Secția Rurală Gălănești au oprit în trafic un vehicul greu cu privire la care a existat o sesizare că face transport de lemn ilicit, mai multe transporturi într-o zi. S-a constatat că autoutilitara marca Scania a efectuat un transport de material lemnos, esență rășinoase, pe raza comunei Straja, anterior momentului în care a fost interceptat de lucrătorii de poliție din cadrul Secției Rurale Gălănești pe centura ocolitoare a municipiului Rădăuți.

Ancheta a fost continuată alături de ingineri silvici din cadrul Gărzii Forestiere și personal silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea, ocazie cu care s-a constatat că materialul lemnos din autotren (lemn rotund rășinoase), în cantitate de 12,82 mc, nu avea proveniență legală.

Vehiculul greu tracta în remorcă alți 22 mc lemn, pentru care însă existau forme legale.

Având în vedere însă că era vorba de peste 10 mc lemn transportat ilegal, rigorile legii sunt aspre.

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru ”transportul cu orice mijloace de transport a materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”.            

Lemnul confiscat a fost predată în custodie reprezentanților Ocolului Silvic Marginea, iar autoutilitara marca SCANIA în valoare de circa 50.000 euro a fost confiscată și introdusă în camera de corpuri delicte a IPJ Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Daniel Bodnar despre echipa sa din teren: „Sunt 5-6 voluntari, plus localnici care ne sesizează ce se întâmplă în satele lor”.
 Vizualizări articol: 2525 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Daniel Bodnar despre echipa sa din teren: „Sunt 5-6 voluntari, plus localnici care ne sesizează ce se întâmplă în satele lor”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei