Cu multe secole în urmă, vindecătorii antici au descoperit că, atunci când sunt anxioși, oamenii pot recurge la câteva forme de rugăciune, meditație și de qigong medical pentru a se distrage de la temerile lor iraționale și pentru a se liniști temporar, deoarece anxietatea și neliniștea devin preocupări constante, adesea chiar obsesii. Minții umane îi este însă greu să se concentreze asupra celor două preocupări în același timp. De pildă, dacă sunteți foarte anxios cu privire la faptul de a interpreta un rol, de a recita sau a cânta în public, aveți tendința de a vă focaliza asupra a cât de bine vă îndepliniți sarcina: „Trebuie neapărat să am o prestație bună, pentru că, în caz contrar, sunt o persoană incompetentă!” Puteți deveni cu adevărat obsedat de acest aspect și să aveți astfel o prestație foarte slabă.
Dacă, în schimb, vă forțați să vă concentrați doar asupra conținutului interpretării, recitării sau cântecului – asupra personajului pe care îl interpretați, a poeziei pe care o recitați sau a cuvintelor și liniei melodice a cântecului – veți avea tendința de a vă distrage de la modul în care faceți toate acestea și, prin urmare, veți deveni, cel puțin temporar, mult mai puțin anxios. De fapt, puteți deveni atât de preocupat de conținutul prezentării dumneavoastră, încât să uitați complet de modul în care o faceți și, cel puțin pentru moment, ajungeți să vă eliberați complet de anxietate. Astfel funcționează mintea omenească destul de frecvent: este atât de absorbită de un singur aspect, încât încetează să se neliniștească cu privire la orice altceva.
Puteți apela la multe modalități de distragere pentru a vă împiedica temporar să vă faceți griji. Rugăciunea, meditația, qigong-ul medical, exercițiile de relaxare progresivă ale lui Edmund Jacobsen, biofeedback-ul, lectura, divertismentul, vizionarea unor competiții sportive – toate acestea vor funcționa atâta timp cât este nevoie pentru a ajunge să vă concentrați cu adevărat asupra altor aspecte decât cele care vă neliniștesc.
Să luăm în considerare, de pildă, exercițiile de relaxare progresivă ale doctorului Edmund Jacobson. Vă concentrați asupra relaxării unei singure grupe de mușchi o dată, de la cei aferenți degetelor de la picioare până la mușchii capului. În timp ce vă focalizați asupra diferitelor grupe de mușchi, veți descoperi că sunteți incapabil să vă direcționați atenția și asupra a cât de bine trebuie să realizați ce aveți de făcut, și asupra a cât de groaznic este că nu vă faceți treaba atât de bine.
Puteți folosi de asemenea renumitul „răspuns de relaxare” al terapeutului Herbert Benson, care funcționează astfel: alegeți un cuvânt, cum ar fi „pace”, ori o sintagmă care prezintă o anumită semnificație pentru dumneavoastră. Așezați-vă într-o poziție confortabilă, închideți ochii și relaxați-vă mușchii. Respirați încet și cât mai normal. Când expirați, continuați să repetați cuvântul sau sintagma pe care le-ați ales. Concentrați-vă asupra respirației, asupra relaxării sau asupra cuvântului sau expresiei liniștitoare pe care le folosiți. Încercați să ignorați gândurile deranjante, mai ales pe cele care vă provoacă neliniște. Dacă acestea se interpun, rămâneți relaxat și pasiv. Încercați acest „răspuns de relaxare” timp de zece sau douăzeci de minute, o dată sau de două ori pe zi.
Așadar, ori de câte ori încercați să puneți frâu anxietății, puteți apela la câteva dintre formele de distragere cognitivă care vă stau la dispoziție. Concentrați-vă doar asupra unei sarcini sau implicații plăcute și veți constata că este destul de dificil să vă mai și îngrijorați. În orice caz, distragerea nu reprezintă un leac miraculos contra anxietății deoarece vă va ajuta foarte rar să vă modificați filozofia generatoare de anxietate. După ce metoda de relaxare ia sfârșit, aveți tendința de a reveni la vechiul dumneavoastră fel de a fi.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com