132 de copii cu dizabilităţi din comunitate au fost consiliați gratuit la domiciliu, în anul 2021. „Salvarea” pentru minorii care se luptă cu diverse boli lângă părinţi de multe ori neputincioşi, care nu ştiu ce să facă cu ei în momente critice, vine de la cele trei echipe mobile ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava.
Copiii cu dizabilităţi din judeţ, cei care nu sunt „la stat”, instituţionalizaţi în centre de plasament, crescuţi de asistenţi maternali sau în centre rezidenţiale pot beneficia gratuit de servicii sociale, logopedice, psihologice şi kinetoterapeutice oferite de specialiștii echipelor mobile formate din logopezi, psihologi, asistenţi sociali şi kinetoterapeuţi. Echipele mobile se află la Fălticeni, Gura Humorului şi Siret. Specialiștii echipelor mobile sucevene au acordat servicii de specialitate celor 132 de copii cu dizabilităţi din comunitate (servicii de logopedie, kinetoterapie, consiliere psihologică şi socială, recuperare), precum și familiilor acestora (transfer de competenţe şi cunoştinţe specialist-familie în ceea ce priveşte metodele eficiente de recuperare, terapie şi reabilitare).
Directorul executiv al DGASPC Suceava, Nadia Crețuleac, ne-a spus că instituția pe care o reprezintă a încheiat un protocol de colaborare cu Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, „având ca scop dezvoltarea unei rețele de organizații pentru a dezvolta bune practici și metode, care să sprijine elevii cu dizabilități pentru finalizarea ciclurilor școlare, să faciliteze tranziția acestora pe piața muncii, cât și pregătirea profesorilor/specialiștilor suport”. De asemenea, Nadia Crețuleac a completat că DGASPC Suceava a încheiat un contract de voluntariat cu Asociația The Human Republic, obiectivul fiind realizarea de activități de kinetoterapie destinate copiilor cu nevoi speciale din Centrul de servicii multifuncționale pentru copilul aflat în dificultate Fălticeni și din comunitate, aflați în evidența echipelor mobile din structura DGASPC Suceava, conform recomandărilor medicilor de specialitate.
2.556 de copii încadrați în grad de handicap, în județ
Comisia pentru protecția copilului Suceava a eliberat anul trecut certificate de încadrare în grad de handicap pentru 1.641 de copii cu dizabilități, „care au beneficiat de consiliere de suport”. Pentru aceștia au fost întocmite planuri de abilitare-reabilitare, fișe de limitări de activitate și restricționări de participare, pe grupe de vârstă și contractele cu familia copilului cu dizabilități. Pe 31 decembrie 2021, DGASPC Suceava avea în evidență 2.556 de copii încadrați în grad de handicap, din care 1.398 de copii cu gradul grav, 685 de copii cu gradul accentuat, 428 de copii cu gradul mediu și 45 de copii cu gradul ușor.
Rolul terapeuţilor care lucrează în echipele mobile din cadrul DGASPC Suceava este şi acela de educare a părintelui/reprezentantului legal şi transferul de competenţe de la specialişti către acesta. De aceea, după cum susţin psihologii, s-a încercat mereu implicarea familiei beneficiarului în procesul recuperării prin efectuarea exerciţiilor împreună cu părintele sau tutorele, „trasarea temelor, verificarea acestora în cadrul vizitei următoare şi, apoi, verificarea progreselor şi a rezultatelor obţinute”.
Specialiştii lucrează împreună cu părintele copilului bolnav la fiecare şedinţă, acesta din urmă având obligaţia să respecte zilnic programul de recuperare stabilit. Pe lângă copiii cu dizabilităţi, de consiliere psihologică şi socială se bucură şi copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, cazuri aflate deja în monitorizarea DGASPC, cât şi cazuri noi primite prin sesizări de la primăriile de pe raza judeţului Suceava.
Părinții copiilor cu dizabilități din comunitate sau copiii care au părinți plecați în străinătate pot să solicite sprijin primăriilor de care aparțin, pentru că asistenții sociali din aceste instituții publice țin legătura în permanență cu echipele mobile din cadrul DGASPC Suceava și acestea pot să intervină atunci când este cazul. De asemenea, părinții și copiii din comunitate care au nevoie de sprijin din partea echipelor mobile pot să trimită o solicitare către DGASPC Suceava, pe adresa de e-mail: office@dpcsv.ro. Conducerea instituției dă asigurări că nici o solicitare nu rămâne nerezolvată.