Salvați Copiii extinde în acest an programul pilot „Să fim prieteni – Fără bullying în grădiniţe”, dotând alte 10 grădinițe din București, Suceava și Călărași cu materiale educaționale specifice acestui program. Cu acest prilej, Salvați Copiii lansează invitația către autoritățile publice locale să fie parteneri în dezvoltarea programului.
Prin acest program pilot, Salvați Copiii derulează în grădinițe sesiuni de formare pentru directori, cadre didactice și consilieri, asigură consilierea specialiștilor pe tot parcursul anului școlar pentru utilizarea metodologiei „Să fim prieteni” în lucrul cu copiii și cu părinții, pune la dispoziția grădinițelor materiale educaționale și evaluează impactul programului.
Reprezentanții Salvați Copiii au explicat că „Să fim prieteni – Fără bullying” este implementat prin introducerea unei game de practici sociale care întăresc spiritul comunitar al copiilor. Un exemplu în acest sens îl reprezintă discuțiile de grup (întrunirile copiilor), unde sunt folosite cartonașe de conversație pentru a iniția discuțiile, dar și prin folosirea Ursulețului Prietenos, a masajului și a activităților ritmice. Autoritățile locale pot sprijini grădinițele prin informarea acestora despre resursele puse la dispoziție de Organizația Salvați Copiii și prin alocarea de resurse în bugetul grădinițelor pentru anul școlar 2022-2023, pentru a pune la dispoziția cadrelor didactice și copiilor materialele educaționale care să fie folosite în activități de reducere a fenomenului de bullying, cu impact pe termen lung.
76% dintre copii sunt certați la școală
Date centralizate de Salvați Copiii în anul 2021 scot la iveală cifre îngrijorătoare: 76% dintre copii sunt certați la școală, 56% dintre părinți își pedepsesc copiii.
Statistica arată că 22% dintre copii sunt expuși abuzului verbal și limbajului violent în mediul școlar. Un procent ridicat dintre copii - 76% - spun că profesorii îi ceartă atunci când greșesc, ceea ce arată prevalența metodelor pedagogice critice și punitive, în detrimentul sprijinului activ acordat elevilor în procesul de învățare și comunicare.
Abuzul fizic asupra copilului în familia de proveniență este asociat semnificativ cu comportamente de tip bullying între copii în școală, în condițiile în care 56% dintre părinți au declarat că-și pedepsesc copiii dacă greșesc.
„Expuși la violența adulților, copiii învață violenta. Excluderea din grup, izolarea socială, amenințarea cu violența fizică și/sau umilirea, violența fizică și distrugerea bunurilor personale, interdicția de a vorbi/interacționa cu un alt coleg, răspândirea de zvonuri cu caracter denigrator sunt comportamente specifice de bullying cu care copiii se întâlnesc frecvent în mediul școlar”, spun specialiștii din cadrul Salvați Copiii.
Proiectul pilot „Să fim prieteni – Fără bullying în grădinițe” beneficiază de susținerea financiară a Kaufland România. Parteneri: Salvați Copiii Danemarca, The Mary Foundation, Ministerul Educației și CMBRAE – Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională. Pentru mai multe informații: persoana de contact: Cristina Adam, coordonator proiect, tel. 0744.471.073, cristina.adam@salvaticopiii.ro.