marţi, 25 ian 2022 - Anul XXVII, nr. 19 (7936)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lecția istoriei

Ion Lungu, de Mica Unire: „Trebuie să înțelegem că numai uniți putem reuși”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La împlinirea a 163 de ani de la Mica Unire, primarul Sucevei, Ion Lungu, invitat să ia cuvântul în fața invitaților și spectatorilor la evenimentul de dezvelire a bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a oferit o scurtă lecție de istorie, venind cu o concluzie clară - îndemn la unitate și renunțare la orgolii politice.

„Astăzi e o zi importantă. Sărbătorim Ziua Principatelor România, Mica Unire, așa cum se spune. Acum 163 de ani visul românilor de secole, de a se uni într-o singură țară, s-a împlinit parțial. S-a făcut Mica Unire de atunci. S-a prins un moment favorabil, știut fiind faptul că la vremea respectivă Rusia și Imperiul Otoman nu doreau ca Moldova și Țara Românească să se unească. După războiul Crimeii, atunci când Rusia a fost învinsă, marile puteri de la vremea respectivă, Regatul Unit al Marii Britanii, Franța, Sardinia, au permis acest lucru și au sprijinit demersurile celor două țări românești să se unească. Au permis la vremea respectivă să se facă acele referendumuri sub denumirea de divanuri ad-hoc și s-a întâmplat acest lucru la Iași, în perioada 5-12 ianuarie, când a fost ales domnitorul Alexandru Ioan Cuza să reprezinte cele două țări. Același lucru s-a întâmplat și la București, în perioada 12-24 ianuarie, când a fost ales același Alexandru Ioan Cuza. Mă bucură faptul că astăzi avem posibilitatea să inaugurăm acest bust, această statuie a lui Alexandru Ioan Cuza, să îl cinstim așa cum se cuvine. Pentru că deși noi mai avem statui în oraș cu Alexandru Ioan Cuza, avem un colegiu care îi poartă și numele, totuși nu avem această posibilitate să îi facem această ceremonie, și iată că în acest an este posibil. Dacă discutăm despre personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza, el a fost omul nimerit la locul potrivit, la vremea respectivă. A avut un rol foarte important în recunoașterea internațională a Micii Uniri. La fel de important, a făcut foarte multe reforme. În perioada scurtă de domnie, de doar 7 ani, a pus bazele Statului Român modern.

El a făcut reforma în domeniul agrar, educațional, în domeniul justiției și mai târziu prima Constituție. Pe vremea lui s-au făcut două universități moderne - Universitatea <Alexandru Ioan Cuza> de la Iași, al cărei absolvent sunt și eu și mă mândresc, precum și Universitatea de la București. La fel de important, Alexandru Ioan Cuza a pus bazele Armatei moderne. Armată care a avut un rol esențial în următoarele campanii militare ale României. Războiul de Independență de la 1877 și Marea Unire de la 1918. Sigur, intrigile de la vremea respectivă - tragem concluzia că politica întotdeauna a fost la fel - l-au obligat să abdice, să demisioneze. El nu s-a opus, nu s-a luptat, a fost demn, a abdicat și a plecat în exil. Sigur a trăit foarte puțin, a murit la vârsta de 53 de ani, cu dorul de țară. A vrut să se întoarcă în România, dar nu a fost posibil, și așa cum se știe osemintele sale sunt la Biserica Trei Ierarhi din Iași”, a spus Ion Lungu, venind și cu o concluzie desprinsă din lecția istoriei.
„Cred că exemplul Micii Uniri este valabil și astăzi. Și bineînțeles noi trebuie să înțelegem că numai uniți putem reuși. Ne uităm astăzi la situația în care trăim, la tensiunile pe care le avem la granițele României și numai împreună putem birui. Clasa politică trebuie să dea dovadă de înțelepciune, să lase orgoliile deoparte și să se unească. Și atunci nu a fost ușor. Au fost multe intrigi, multe opuneri, falsificări de alegeri. La Iași au fost falsificate alegerile și s-au repetat, dar în final s-a învins”, a menționat edilul sucevean, care, la final, a subliniat din nou importanța cinstirii memoriei lui Alexandru Ioan Cuza, care a avut un rol foarte important în crearea Statului Modern Român de astăzi.

„La mulți ani, dragi suceveni, la mulți ani, dragi români, la mulți ani, România!”, a mai spus edilul sucevean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ion Lungu, de Mica Unire: „Trebuie să înțelegem că numai uniți putem reuși”.
 Vizualizări articol: 740 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ion Lungu, de Mica Unire: „Trebuie să înțelegem că numai uniți putem reuși”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei