Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă o avertizare meteo de tip cod galben, de viscol și ninsori însemnate cantitativ, valabil din data de 22 ianuarie, ora 17.00 până pe 24 ianuarie, ora 10.00.
În intervalul menționat, în Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1700 m, vântul va avea intensificări, cu rafale ce vor depăși 80...100 km/h, va fi viscol, iar vizibilitatea redusă.
Ninsorile vor fi însemnate cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent.
Tot cod galben, dar de ninsori temporar viscolite, este și în intervalul 23 ianuarie, ora 10.00 – 24 ianuarie, ora 10.00, în jumătatea vestică a Moldovei, local în Carpații Orientali și Occidentali.
În intervalul menționat, în jumătatea vestică a Moldovei, local în Carpații Orientali și Occidentali, temporar va ninge viscolit, iar la rafală vor fi viteze în general de 50...70 km/h.
Ninsori slabe și vânt în general moderat (40…50 km/h) vor fi și în estul Moldovei și al Munteniei și pe arii restrânse în Dobrogea.
Șoferii, atenționați să adapteze viteza de deplasare la condițiile de drum și la cele de trafic
Ținând cont de codul galben valabil și pentru întreg județul Suceava, Poliția Rutieră a ținut să reamintească tuturor conducătorilor auto să respecte toate regulile de circulație, precum și să adapteze permanent viteza de deplasare la condițiile de drum și la cele de trafic.
„Pentru asigurarea fluidității traficului rutier dar și pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, peste 100 de polițiști rutieri și de ordine publică acționează zilnic în teren, în această perioadă, pe drumurile europene, naționale și județene. Pe unele segmente de drum circulația se desfășoară în condiții de iarnă astfel încât recomandăm șoferilor prudență și adoptarea unei maniere preventive în conducerea vehiculelor.
Polițiștii suceveni sunt la datorie, pentru creșterea gradului de siguranță în deplasările pe drumurile publice și pentru prevenirea cauzelor generatoare de evenimente rutiere”, au transmis reprezentanții Poliției Rutiere Suceava.
Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă (între 1.305 și 2.900 de lei) și reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație.