luni, 24 ian 2022 - Anul XXVII, nr. 18 (7935)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Obiective pentru 2022

Aniversarea a 500 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou”, realizarea unei racle noi pentru moaște și dezvoltarea unei vaste rețele de îngrijire la domiciliu, decise în ședința anuală a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Răd

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Membrii Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților s-au întrunit sâmbătă, 22 ianuarie 2022, în ședința anuală de lucru, în cadrul căreia s-a prezentat bilanțul întregii activități a eparhiei în anul 2021.

În deschidere, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, consilierii și inspectorii eparhiali, precum și membrii forului bisericesc, clerici și mireni, au participat la slujba Sfintei Liturghii și la cea de Te-Deum, săvârșite în biserica mare a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate rapoartele generale ale sectoarelor administrației eparhiale pentru activitatea desfășurată pe parcursul anului trecut, stabilindu-se și obiectivele pentru anul 2022.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților își propune continuarea activităților misionare, educative, filantropice și culturale, precum și susținerea lucrărilor administrativ-economice, prin implicarea și cooperarea tuturor sectoarelor Centrului Eparhial.

Dintre prioritățile anului în curs, s-a evidențiat începerea lucrărilor de construcție a unui schit la Vadu Negrilesei, în apropierea locului de nevoință pustnicească a părintelui arhimandrit Cleopa Ilie. Având în vedere că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române face demersurile pentru canonizarea marelui duhovnic în anul 2025, așezământul monahal va fi închinat părintelui Cleopa.

Se mai urmărește demararea unui program de burse la nivelul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și lansarea unei platforme digitale pentru profesorii de religie și pentru toți cei implicați în câmpul educației creștine în cuprinsul eparhiei, prin intermediul căreia să fie puse la dispoziție resurse utile, necesare pentru îmbunătățirea activității didactice la disciplina religie.

De asemenea, se dorește realizarea unor publicații de prezentare a parohiilor, mănăstirilor și schiturilor, în formatele pliant, broșură și album, și a unui site de prezentare a acestora, precum și organizarea taberelor tematice în cadrul cărora se vor desfășura ateliere biblice și catehetice.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților mai are în atenție dezvoltarea rețelei de îngrijire la domiciliu la nivelul fiecărui oraș din județul Suceava, precum și înființarea unei asociații având drept obiective incluziunea socială, egalitatea de șanse și combaterea violenței în familie.

Totodată, o prioritate pentru anul acesta reprezintă și demararea Proiectului de Reabilitare și Consolidare a Mănăstirii „Sfântul Ioan Cel Nou”, dar și continuarea construirii Centrului Eparhial „Dositei Episcopul”, și a sediului administrativ al Seminarului Teologic Liceal Ortodox  „Mitropolitul Dosoftei” Suceava.

Nu în ultimul rând, se intenționează realizarea unei racle noi pentru moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, lucrată în Atelierele Patriarhiei Române, și pregătirea aniversării a 500 de ani de la sfințirea ansamblului monastic Sfântul Ioan cel Nou.

La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai instituțiilor publice: Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, Alexandru Moldovan, Prefectul Județului Suceava, Petru Tănase, secretar, reprezentant al Consiliului Județean Suceava, și Grigore Bocanci, Inspectorul Școlar General al Județului Suceava.

Ioan Lungu a adresat un cuvânt de mulțumire, punctând ajutorul acordat de municipalitate Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a subliniat impactul procesiunilor prin județ cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, fiind vizibilă reducerea numărului de îmbolnăviri în această perioadă de pandemie.

„Avem statistici, mărturii ale oamenilor care s-au vindecat sau a căror stare s-a îmbunătățit ca urmare a trecerii cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou prin curtea spitalelor sau prin apropiere. Nu știm cum vor evolua lucrurile, dar în măsura în care va fi nevoie, vom apela la dumneavoastră, să mai facem un pelerinaj cu Sfântul prin oraș și prin județ”, a spus edilul sucevean.

Prefectul Sucevei a subliniat importanța cultivării solidarității, unității și a credinței, atât de necesară în contextul actual, manifestând dorința ca toate cele 114 unități administrative teritoriale din județ să se implice într-un mod activ în susținerea de proiecte benefice pentru întreaga comunitate.

„Toată această activitate, înregimentată în paginile volumului pe care l-ați primit în dar, nu s-a făcut de către un singur om, ci este vorba de o împreună-lucrare. Din acest motiv, aș vrea să mulțumesc părinților consilieri, părinților protopopi, preacuvioșilor părinți exarhi și stareți, preacuvioaselor maici starețe, părinților din parohii și mănăstiri, monahilor și monahiilor care ostenesc în sfintele noastre mănăstiri și schituri, autorităților centrale, județene și locale, conducerii diferitelor instituții și tuturor celor care au sprijinit activitățile și lucrarea Bisericii din Bucovina, precum și credincioșilor și credincioaselor din arhiepiscopia noastră. Un gând de recunoștință se cuvine și celor care nu mai sunt, strămutându-se dureros de neașteptat la cele veșnice, dar care s-au ostenit alături de noi în anul ce a trecut” a spus, în cuvântul de încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, care a adus prinos de recunoștință celor care s-au implicat în buna desfășurare a lucrării Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților în anul 2021 și a subliniat că toate aceste realizări constituie rezultatul strădaniei tuturor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aniversarea a 500 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou”, realizarea unei racle noi pentru moaște și dezvoltarea unei vaste rețele de îngrijire la domiciliu, decise în ședința anuală a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Răd.
 Vizualizări articol: 1239 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Aniversarea a 500 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou”, realizarea unei racle noi pentru moaște și dezvoltarea unei vaste rețele de îngrijire la domiciliu, decise în ședința anuală a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Răd3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei