Cei mai mulți dintre noi ne formăm uneori convingerile la întâmplare. Ne impregnăm de lucrurile care ne înconjoară - fie ele bune sau rele. Ne putem însă controla felul în care copiem modele de la alții. Putem să ne dirijăm viața în mod conștient. Ne putem schimba!
De unde vin convingerile noastre personale? Vin de la omul de pe stradă? Vin de la oamenii din grupul nostru de prieteni? Vin de la cei care vorbesc cel mai mult și cel mai tare în emisiunile naționale radio sau TV? Vin de la eroi sau sfinți ai neamului nostru precum Burebista, Decebal, Alexandru cel Bun, Ștefan ce Mare, Mihai Viteazul, Horia Cloșca și Crișan, arhimandritul Iustin Pârvu, părintele Arsenie Boca, Constantin Brâncoveanu etc.? Dacă vrem să avem o viață împlinită și să trăim fericiți, ar fi înțelept să ne alegem cu grijă convingerile și nu să culegem ce ne pică în mână. Un lucru important de știut este că potențialele pe care le descătușăm și rezultatele pe care le obținem fac parte toate dintr-un proces dinamic care începe cu asumarea unui set de convingeri.
Să zicem că o persoană are convingerea că nu este în stare să facă ceva anume. Să zicem că și-a spus în sinea lui că este un student slab. Dacă se așteaptă să eșueze, cât din potențialul său va putea să pună în funcțiune? Nu prea mult. Și-a spus deja lui însuși că nu știe. I-a semnalizat deja creierului său să se aștepte la eșec. Pentru că a început cu toate acele așteptări, ce fel de acțiuni va întreprinde oare? Vor fi acestea încrezătoare, pline de energie, coerente și optimiste? Îi vor reflecta oare adevăratul potențial și drumul său în viață va fi în concordanță cu valoarea potențialului?
Una dintre premisele pe care le deținem este că fiecare afirmație pe care o facem este datată și este egală de momentul la care a fost făcută. Nu afirmă un adevăr universal valabil. Este valabilă doar pentru o anumită persoană, la un anumit moment. Este supusă schimbării. Dacă deținem sisteme de convingeri negative, ar trebui să știm deja ce fel de efecte dăunătoare au. Esențial este să ne dăm seama că aceste sisteme nu sunt mai greu de schimbat ca lungimea părului, afecțiunea noastră față de un anumit fel de muzică, calitatea relațiilor noastre cu o anumită persoană. Dacă avem o Honda și considerăm că am fi mai fericiți dacă am avea un BMW, stă în puterea noastră să producem schimbarea.
Reprezentările noastre interioare și convingerile noastre funcționează aproape în același mod. Dacă nu ne plac, le putem schimba. Avem convingeri fundamentale care sunt atât de importante pentru noi încât am putea băga mâna în foc pentru ele. Sunt cele de felul ideilor legate de credință, patriotism, familie și dragoste. Dar viața noastră este guvernată în mare măsură de convingeri privitoare la posibilitate, succes sau fericire, pe care le-am acumulat fără să ne dăm seama de-a lungul anilor. Secretul este să luăm la rând acele convingeri și să ne asiguram că lucrează în folosul nostru, că sunt eficiente și dătătoare de putere și succes în viață.
Am vorbit în alte articole despre importanța copierii modelului. Copierea desăvârșirii începe cu copierea convingerilor cele mai productive. Este nevoie de timp pentru a imita anumite lucruri, dar o dată ce putem citi, gândi și auzi, putem copia convingerile celor mai realizați oameni. Când dorim să dăm un restart la viață, ar fi înțelept să hotărâm să aflăm care sunt convingerile celor mai realizați români și apoi să ne apucăm să le imităm. Putem copia în mod conștient convingerile lor citindu-le autobiografiile. Bibliotecile noastre gem de cărți cu răspunsuri la întrebări despre cum să putem obține aproape orice rezultat dorim.
Care sunt câteva dintre convingerile pe care le avem legate de cine suntem și de ce suntem în stare? Luați un răgaz și să scrieți pe o foaie pe scurt cinci convingeri - cheie care au fost niște opreliști pentru dumneavoastră în trecut. Analizați-le pentru a vedea cât de puternic v-au influențat negativ viața și decideți să renunțați la ele!
Faceți apoi o listă cu cel puțin cinci convingeri pozitive care pot acum să vă servească drept sprijin în realizarea țelurilor dumneavoastră cele mai înalte și timp de trei săptămâni urmăriți să meditați la ele zilnic timp de 5 minute pentru a fi asimilate de subconștientul dumneavoastră.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com