Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri, 14 ianuarie, într-o conferință de presă, că atunci când într-o clasă/grupă de grădiniță sunt confirmate 3 cazuri de Covid-19 pe o perioadă de șapte zile consecutive, clasa se închide și elevii/preșcolarii trec la învățământ online. S-au ales 3 cazuri/clasă pentru că „aceasta este definiția focarului epidemiologic pentru orice boală transmisibilă, și pentru pojar, rujeolă, și pentru oreion, și bineînțeles și pentru această boală folosind un etalon care este cunoscut de toți epidemiologii”, a explicat vineri Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. În această situaţie, suspendarea cursurilor grupei/clasei se face de către Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ.
De asemenea, a adăugat Alexandru Rafila, s-au ales 7 zile consecutive „pentru că aceasta este perioada de incubație, de exemplu un copil se îmbolnăvește în ziua unu și atunci perioada de incubație în care ar mai putea să apară cazuri, în general (este mai scurtă mai ales la tulpina Omicron), este de șapte zile”.
De asemenea, o unitate de învățământ intră în online atunci când cel puțin jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată, decizie pe care o iaComitetul Județean pentru Situații de Urgență, la propunerea conducerii școlii respective, cu avizul Inspectoratului Școlar Județean și al DSP. Asta înseamnă că începând de luni, 17 ianuarie, prima zi din semestrul al II-lea, elevii vor merge fizic la școală, cu aceste excepții.
Două scenarii aprobate
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de joi, 13 ianuarie 2022, Hotărârea numărul 3 pentru abilitarea Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii pentru modificarea Ordinului comun nr. 5.338/2.015/01.10.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 în sensul permiterii desfăşurării cursurilor cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ preuniversitar/conexe, în funcţie de rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienţilor COVID-19.
Vă reamintim scenariile după care vor funcționa școlile, începând deluni, 17 ianuarie:
Scenariul 1: Prezență fizică – rata de ocupare la nivel județean a paturilor COVID este cel mult 75%; Școală online timp de 10 zile la apariția a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal. Suspendarea activității fizice a întregii școli se face prin decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la propunerea conducerii școlii respective, cu avizul Inspectoratului Școlar Județean și al DSP.
Scenariul 2: Școală online – rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital COVID-19 este peste 75%. Toate școlile și grădinițele din județ trec în online atunci când situația se va agrava, dacă se va agrava, în acel județ. Revenirea la școală cu prezență fizică numai după ce rata de ocupare scade sub 70% la nivel județean. Suspendarea întregii școli se face prin decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Ziua de referință va fi ziua de joi
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri că, în prezent, dată fiind specificitatea variantei Omicron, s-a propus și s-a analizat în profunzime aplicarea unui prag pentru gradul de încărcare a mediului spitalicesc. „Pragul este de 75 la sută, un prag care nu este atins în niciunul dintre județele României în prezent. Deci, din perspectiva educației, luni, 17 ianuarie, toate școlile din România vor putea să funcționeze cu prezență fizică. Aceste schimbări majore fac posibilă derularea procesului educațional în condiții maxime de siguranță sanitară, maxime într-un context dat care este complicat. Modelul să știți că nu este original românesc, a fost adoptat și în alte țări, spre exemplu Franța până săptămâna trecută a funcționat pe aceleași reguli. Precizez că noul protocol sanitar din Franța prevede că și la depășirea celor trei cazuri clasa își continuă activitatea cu prezență fizică, iar cei care sunt infectați se izolează cu aceleași perioade de timp pe care le-am aprobat și noi”, a declarat Sorin Cîmpeanu, care a mai adăugat că ziua de referință (rata de ocupare la nivel județean a paturilor COVID) va fi ziua de joi a fiecărei săptămâni pentru scenariul de săptămâna următoare, „iar din perspectiva educației vă pot spune că săptămână nu se va fragmenta, ci se va lucra pe prezență fizică toată săptămâna sau, dacă se va ajunge în situația în care din cauza depășirii gradului de 75 la sută a paturilor se va trece în online, acel online va fi pentru toată săptămâna”.