Lovitură de ciocan într-unul din cele mai mediatizate dosare ale Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava. Magistrații de la Curtea de Apel Suceava au dat achitări pe linie pentru toate persoanele implicate, soluția pronunțată joi fiind definitivă. Dosarul îi privea, printre alții, pe Paul Iova, zis „Ion Petrişor”, cunoscut pentru că organiza la nivel naţional concursul „Miss Piranda”, Roxana Dana Rotar, cântăreaţă de manele, cunoscută drept „Prinţesa Ardealului”, Constantin Nistor, zis „Copilu”, din Vicovu de Sus, dar și pe George Tărîţă, zis „Cuşu”, din Vicovu de Jos. Practic, acestea erau cele mai notorii nume din dosarul din care s-a ales praful.
Laurian Ostaficiuc, avocatul care i-a reprezentat pe toți cei patru menționați, a declarat că se aștepta la un astfel de verdict. ”Soluția este conformă cu realitățile din dosar, cu probatoriul administrat și cu situația vizând succesiunea de legi penale în timp. Curtea de Apel Suceava a constatat în mod firesc lipsa unui probatoriu în ceea ce privește demonstrarea vinovăției inculpaților”, a menționat avocatul Laurian Ostaficiuc. Inițial, Tribunalul Suceava dăduse pedepse inclusiv cu executare în acest dosar, cele mai mari în ceea ce îi privește pe Paul Iova și Constantin Nistor. Mai trebuie spus că, în cursul anului trecut, Paul Iova, care se afla în închisoare și ispășea o pedeapsă dintr-un alt dosar, a murit răpus de Covid. Dosarul „mamut”, de peste 1.600 de file, cuprindea peste 60 de acte materiale – fapte.
Iată ce susțineau procurorii DIICOT în rechizitoriu
Procurorii DIICOT au arătat în rechizitoriu că, pe fondul crizei economice şi în condiţiile majorării accizelor, fenomenul de contrabandă a luat amploare, specifică zonei noastre fiind contrabanda cu produsele din tutun aduse din Ucraina.
Primele date ale anchetatorilor despre gruparea bucureşteană din jurul lui Paul Iova, care în timp şi-a racolat membri din judeţul Suceava (zonele Rădăuţi, Vicov şi Fălticeni cu precădere), sunt încă din anul 2006. Membrii grupării au avut, au descris procurorii, marele avantaj de a fi cunoscători ai limbii ucrainene, ceea ce le-a înlesnit foarte mult activitatea infracţională.
„Grupările de criminalitate organizată specializate în contrabanda cu ţigarete se circumscriu, pe raza judeţelor Suceava şi Botoşani, prin componenta transnaţională, cu segmente bine structurate din fostul spaţiu sovietic, pe latura de furnizare şi trecere frauduloasă a frontierei de stat în legătură cu segmente bine structurate de pe teritoriul naţional, pe latura de recepţie sau preluare prin trecere frauduloasă a frontierei de stat. Pe acest palier, elementele de coeziune sunt date de importantele beneficii materiale rezultate, iar ca element specific, de lipsa barierei de comunicare, persoanele implicate fiind cunoscătoare deopotrivă a limbilor română şi ucraineană”, se arată în rechizitoriul DIICOT.
De la începutul anului 2010, anchetatorii au început să obţină date, informaţii şi probe concrete referitoare la existenţa unui grup infracţional organizat specializat în contrabanda cu ţigarete de provenienţă extracomunitară, format din persoane de pe raza judeţului Suceava, implicate în activităţi de introducere, transport, depozitare şi comercializare, precum şi persoane din alte zone ale ţării implicate în activităţi de preluare, transport şi comercializare. În final, toate acuzațiile au picat, din varii motive, astfel încât s-a ajuns la achitări pe linie, un dosar ca o palmă puternică pe obrazul structurii numite DIICOT Suceava.