Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Suceava, prin Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică (CJAP) Suceava, a realizat la sfârșitul anului 2021 un sondaj referitor la opțiunile elevilor de clasa a VIII-a din județul Suceava, pentru admiterea la liceu/școala profesionala în anul școlar 2022-2023.
În municipiul Suceava, pe primele trei locuri, în funcție de opțiunea elevilor chestionați, sunt Colegiul Național „Petru Rareș”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”.
Cele trei licee din municipiul Suceava sunt completate în sondaj, în funcție de voturile elevilor chestionați, de Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret”, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, Colegiul Tehnic „Petru Mușat” Suceava, Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza" Suceava, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava, Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava.
Din Fălticeni, pe primul loc în preferințele elevilor de clasa a VIII-a chestionați se află Colegiul Național „Nicu Gane”, urmat de Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” și Colegiul „Vasile Lovinescu”.
De asemenea, din municipiul Rădăuți, la mare căutare este Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”, urmat de Colegiul Tehnic (care are și învățământ profesional și tehnic) și Colegiul Tehnic „Andronic Motrescu”.
Din Vatra Dornei, Liceul Teoretic „Ion Luca” a adunat cele mai multe voturi din partea elevilor, fiind urmat de Liceul Tehnologic „Vasile Deac”. Conform sondajului, din Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” a fost în top pentru elevii care au completat chestionarele, fiind urmat de Colegiul Național „Dragoș Vodă”, Colegiul Silvic Bucovina (care are și învățământ profesional și tehnic) și Liceul Tehnologic Nr. 1 Câmpulung Moldovenesc. O parte dintre elevi au „bifat” ca liceu preferat Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, în timp ce alții au optat pentru Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret. Pentru liceele tehnologice din județ opțiunile au fost, în general, destul de puține, voturile elevilor concentrându-se către colegii și licee unde se face performanță, unități de învățământ cunoscute.
Numărul elevilor nehotărâţi în privinţa opţiunilor şcolare a crescut simţitor în acest an, o posibilă explicaţie putând fi constrângerile generate de situaţia pandemică
La efectuarea sondajului, realizat în perioada octombrie-noiembrie 2021, au participat 107 unităţi şcolare din judeţul Suceava şi 4.324 de elevi, din care 4.285 elevi au optat pentru unităţi şcolare din judeţul Suceava, după cum urmează: 3.319 elevi au optat pentru colegii şi licee din judeţul Suceava; 651 de elevi au optat pentru învățământ profesional și tehnic, din care: 591 de elevi au optat pentru învăţământul profesional şi 60 de elevi au optat pentru învăţământul profesional special. De asemenea, 6 elevi au optat pentru învăţământ special.
Prof. consilier şcolar Maria Adriana Nichitean, CJAP Suceava, ne-a spus că dintre elevii care au participat la sondaj au fost 39 de elevi care au optat pentru unităţi şcolare - colegii şi licee din alte judeţe; 212 elevi au fost nehotărâţi, iar 97 de elevi au spus că nu doresc să continue studiile. „Analiza rezultatelor studiului din acest an, comparativ cu rezultatele studiului efectuat anul trecut (ţinând cont de numărul elevilor participanţi), a relevat faptul că numărul elevilor care optează pentru învăţământul profesional şi învăţământul profesional (special) este aproximativ egal (15,5% în 2020, 15,19% în 2021). De asemenea, se constată o scădere a elevilor care optează să-şi continue studiile în alte judeţe (1,72% în 2020 şi 0,98% în 2021). Numărul elevilor nehotărâţi în privinţa opţiunilor şcolare a crescut simţitor în acest an, o posibilă explicaţie putând fi constrângerile generate de situaţia pandemică (2,26% în 2020 şi 4,9% în 2021)”, a declarat consilierul şcolar Maria Adriana Nichitean. Ea a menționat că rata de tranzit din învăţământul gimnazial în cel liceal, conform opţiunilor exprimate anul acesta, a scăzut. 2,26% dintre elevii care au participat la sondaj au precizat că nu-şi vor continua studiile, faţă de 1,67% din totalul respondenților de anul trecut. Numărul celor care nu doresc să-şi continue studiile a rămas relativ acelaşi, scăzând numărul celor care au optat pentru unităţi şcolare din alte judeţe.
Sondajul a fost realizat de prof. consilier şcolar Maria Adriana Nichitean și de prof. consilier școlar Laura Nicoleta Chiticariu.