Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 ian 2022 - Anul XXVII, nr. 4 (7921)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Credință

Cel mai mare clopot construit vreodată în România va răsuna de la Mănăstirea Sf. Mina din Roșiori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel mai mare clopot construit vreodată în România de o firmă privată va răsuna în județul Suceava, la Mănăstirea Sf. Mina din localitatea Roșiori, comuna Forăști. Clopotul a fost construit de Radu Blotor, cel care conduce compania Blotor NL Bells din Baia Mare, și are dimensiuni cu adevărat impresionante. Greutatea clopotului este de nu mai puțin de zece tone, din care doar limba are 368 de kilograme, și este realizat dintr-un aliaj de bronz de cea mai bună calitate. Înălțimea clopotului este de 2,6 metri, iar baza are un diametru de 2,45 de metri și a fost acordat în nota muzicală Mi.

Directorul de marketing al companiei Blotor NL Bells, Ioan Silaghi, ne-a declarat că proiectarea și construirea clopotului, cu tot cu finisaje și partea de iconografie, a durat patru luni, iar joi, 6 decembrie, a fost livrat către Mănăstirea Sf. Mina din Roșiori. Și pentru a putea fi admirat de cei care au dorit, clopotul a fost transportat pe o platformă descoperită de la Baia Mare și până la destinație, pe traseul Dej – Beclean – Bistrița – Vatra Dornei – Câmpulung Moldovenesc – Gura Humorului – Mănăstirea Sf. Mina.

 

În momentul balansului, clopotul are o forță de 48 de tone, adică ar putea să tragă odată circa 44 de autoturisme

Ion Silaghi a mai spus că în momentul de față clopotul este depus la Mănăstirea Sf. Mina și va fi montat după sărbătorile de iarnă pe stil vechi de anul acesta, la finalul lunii ianuarie sau începutul lui februarie. El a explicat că acest clopot va funcționa prin balansare, printr-o automatizare electronică și nu prin mișcarea limbii clopotului. Din estimări, se pare că sunetul clopotului s-ar putea auzi, atunci când va răsuna, la nu mai puțin de 70 de kilometri în jurul lui. Mai mult, Ioan Silaghi a explicat că în momentul balansului, clopotul are forța de a trage o greutate de 48 de tone. Asta ar însemna că în momentul în care se balansează, clopotul uriaș de la Mănăstirea Sf. Mina din Roșiori poate să tragă odată aproximativ 44 de autoturisme Dacia Logan.

Mănăstirea Sf. Mina este situată pe şoseaua E85 Fălticeni-Roman, la 17 kilometri de Fălticeni, la ea putându-se ajunge pe o ramificație spre stânga de la drumul european. Ansamblul mănăstiresc este construit pe un loc numit “Dealul Bisericii”. Mănăstirea „Sfântul Mina” din Roșiori este o mănăstire de călugări ortodocși de stil vechi.

În ceea ce-l privește pe Radu Blotor, acesta este unul dintre cei mai cunoscuți făuritori de clopote din România. Clopotele construite de acesta au ajuns în mai multe locații din țară, dar și din străinătate. Turnătoria de clopote Blotor, cu o activitate de peste 20 de ani, este cea care a realizat și restaurarea și automatizarea vechilor clopote ale Mănăstirii Putna.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel mai mare clopot construit vreodată în România va răsuna de la Mănăstirea Sf. Mina din Roșiori.
 Vizualizări articol: 5415 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 7 voturi
Cel mai mare clopot construit vreodată în România va răsuna de la Mănăstirea Sf. Mina din Roșiori3.357

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei