Micuța comunitate a armenilor din Suceava a sărbătorit ieri la dublu, și asta pentru că în ziua de 6 ianuarie este atât Crăciunul, cât și Boboteaza. Miercuri seară, la Biserica Sf. Cruce din centrul municipiului Suceava, a avut loc slujba de Ajun oficiată de preotul Azad Mandalian. La final, copiii care provin din comunitatea armeană au primit pachete, iar tuturor credincioșilor li s-a urat să aibă parte de sărbători liniștite. „Mă bucur că am trecut cu bine peste un alt an dificil din punct de vedere sanitar și vreau să le urez sănătate tuturor oamenilor din comunitatea armeană, dar și tuturor sucevenilor. În această zi specială pentru noi, armenii, vreau să transmit cele mai sincere și calde urări și îmi exprim convingerea că această comunitate va deveni și mai puternică în viitor”, a spus preotul Azad Mandalian.
Armenii sărbătoresc Crăciunul şi Boboteaza la o dată fixă, pe 6 ianuarie, păstrând astfel tradiţiile iniţiale ale creştinismului. Data sărbătorii Naşterii Domnului a fost modificată în Imperiul Roman, după acceptarea creştinismului printre religiile imperiului de către împăratul Constantin. Crăciunul a fost celebrat astfel odată cu ultima zi a sărbătorii păgâne a Saturnaliilor, adică pe 25 decembrie, care semnifica lupta şi, în cele din urmă, izbânda luminii împotriva întunericului, iar prin extindere victoria binelui asupra răului. Această modificare a fost acceptată în mod oficial de către Bisericile creştine la Sinodul de la Calcedon din anul 451.
La acea dată, Armenia era în război cu perşii, iar reprezentanţii Bisericii armene nu au participat la acel Sinod, motiv pentru care nu şi-a însuşit hotărârile, astfel încât armenii ortodocşi continuă să sărbătorească Naşterea Domnului potrivit tradiţiei primelor secole de creştinism, potrivit căreia Isus a fost botezat după treizeci şi trei de ani, în aceeaşi zi în care s-a născut, anume pe 6 ianuarie.