Convingerile noastre sunt cele care hotărăsc cât din potențialul nostru vom fi capabili să aruncăm în luptă pentru a ne îndeplini visurile. Convingerile pot da drumul fluxului de idei sau îl pot opri. Să ne închipuim următoarea situație: cineva ne spune: „Adu-mi o bucată de pâine, te rog!“, și pe când intrăm în încăperea alăturată, zicem: „Dar nu știu unde e.“ După o căutare de câteva minute, strigăm: „Nu pot să găsesc pâinea." Apoi, acel cineva intră în încăpere, ia pâinea chiar de pe raftul din fața noastră și ne spune: „Uite-o, e chiar în fața ta." Atunci când am spus: „Nu pot“, i-am comandat creierului nostru să nu vadă pâinea. În psihologie acest lucru se numește scotom. Să ținem minte: orice experiența umană, orice am spus, auzit, simțit, mirosit sau gustat vreodată este pus la păstrare în creierul nostru. Atunci când spunem cu convingere că nu putem să ne amintim ceva, avem dreptate. Atunci când ne spunem cu convingere că putem, îi dăm un ordin sistemului nostru nervos care deschide calea către acea parte din creierul nostru capabilă să furnizeze răspunsurile de care avem nevoie.
Dacă vom încerca să modelăm convingerile, primul lucru de care avem nevoie este să aflăm de unde vin acele convingeri.
Prima sursă este mediul înconjurător. Adevărata groază a vieții dintr-un cartier sărac nu o constituie frustrările și privațiunile de zi cu zi. Oamenii le pot depăși. Adevăratul coșmar este efectul pe care îl are mediul asupra convingerilor și visurilor. Dacă tot ce vedem este doar eșec, dacă tot ce vedem este doar disperare, ne va fi foarte greu să ne formăm reprezentările interioare care să cultive succesul. Dacă noi creștem în belșug și succes, ne va fi ușor să imităm belșugul și succesul.
Dr. Benjamin Bloom de la Universitatea din Chicago a studiat o sută de tineri sportivi, muzicieni și studenți cu rezultate de excepție. A fost surprins să constate că cei mai mulți dintre acești copii minune nu au fost sclipitori de la bun început. Dar cei mai mulți dintre ei au fost tratați cu multă atenție, îndrumare și sprijin și astfel au început să se dezvolte. Convingerea că puteau fi deosebiți a existat înainte de a se arăta orice semn vizibil de mare talent.
Există însă și alte experiențe și căi de învățare care pot fi și ele niște incubatoare ale convingerii. Întâmplări, extraordinare sau banale, pot ajuta la formarea convingerilor. În viața fiecăruia există întâmplări pe care nu le poate uita niciodată. Cei mai mulți dintre noi am trăit experiențe pe care nu le vom uita niciodată, momente care ne-au lăsat o impresie atât de puternică încât ni s-au întipărit în minte pentru totdeauna. Acesta este tipul de experiențe care formează convingeri ce ne pot schimba viața.
O a treia cale de a cultiva convingerea este prin intermediul cunoașterii. O experiență directă constituie o formă de cunoaștere. O alta se câștigă citind, văzând filme și percepând lumea așa cum este înfățișată de alții. Oricât de potrivnică este lumea în care trăim, putem citi dinspre realizările altora, ne putem construi convingeri care ne vor da posibilitatea să reușim.
O a patra cale de a obține rezultate se creează prin rezultatele deja obținute. Cea mai sigură cale de a crea convingerea că putem face ceva este s-o facem o dată, doar o dată. Dacă am reușit o dată, e mult mai ușor să ne formăm convingerea că vom reuși din nou.
A cincea cale de a stabili convingeri este prin crearea în propria minte a experienței pe care ne-o dorim în viitor ca și când s-ar petrece acum. Așa cum experiențe trecute ne pot schimba reprezentările interioare și astfel ceea ce credem devine posibil, tot astfel poate experiența noastră închipuită despre felul cum vrem să stea lucrurile în viitor. Am numit acest lucru a trăi rezultatele înainte ca ele să se întâmple. Atunci când rezultatele pe care le vedem în jur nu ne sprijină pentru a fi într-o stare puternică și eficientă, putem pur și simplu să ne construim o lume așa cum ne-o dorim și să pășim în acea experiență, schimbându-ne astfel stările, convingerile și acțiunile.
Oricare ar fi țelul pe care ni-l stabilim, dacă ne construim în minte o imagine limpede, a rezultatului pe care vrem să-l obținem și ne-o reprezentăm ca și când deja am realizat-o, atunci vom intra în tipul de stare care ne va sprijini să obținem rezultatele pe care le dorim.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com