Artistul plastic sucevean Liviu Suhar a primit miercuri, 22 decembrie, la Muzeul de Istorie, o Diplomă de excelență, pentru întreaga activitate în slujba culturii, din partea directorului executiv al Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu. De fapt, activitate culturală organizată la Muzeul de Istorie, pe 22 decembrie - Noaptea cea mai lungă (Solstițiul de iarnă), i-a fost dedicată profesorului, maestrului, pictorului, omului de cultură Liviu Suhar: „Medalion omagial dedicat artistului Liviu Suhar, pentru întreaga activitate în domeniul culturii”.
O prezentare amplă a pictorului Liviu Suhar a fost făcută de Gabriel Herea, coordonatorul Biroului de Artă de la Muzeul Național al Bucovinei.
În ciuda faptului că ne plângem mereu de cultura noastră, de traiul nostru de zi cu zi, Gabriel Herea a apreciat că „această cultură a noastră, acest trai din Carpați are semne de vitalitate, semne evidente de vitalitate, care ne oferă nouă posibilitatea să sperăm. Profesorul Liviu Suhar este <un moment>, o realitate a acestei culturi care ne dă speranță. (...) Ați fost binecuvântat de Dumnezeu și noi suntem binecuvântați prin dumneavoastră”.
Medalion, Liviu Suhar
Liviu Suhars-a născut pe 17 februarie 1943, în satul Iacobeni, județul Suceava. A făcut studii la Liceul de Arte „Octav Băncilă” din Iași (1957-1962), apoi la Facultatea de Arte Plastice și Decorative din cadrul Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca (1962-1968), cu diploma de licență în arte, specialitatea pictură, la clasa profesorilor Aurel Ciupe și Petru Abrudan. A urmat ulterior stagii de studii și cercetare științifică în diferite universități europene din Spania (1993, 1995, 1997, 2001), Franța, Italia, Grecia, Austria, Germania, Belgia etc.
După absolvirea facultății, a lucrat ca profesor la Liceul de artă „Octav Băncilă” din Iași (1968-1972), asistent universitar titular la Facultatea de Construcții, secția Arhitectură din cadrul Institutului Politehnic „Gh. Asachi” din Iași (1973-1981) și apoi cadru didactic la Facultatea de Arte plastice, Decorative și Design din cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași, fiind pe rând asistent universitar titular (1981-1983), lector universitar (1983-1990), conferențiar universitar (1990-1994) și profesor universitar doctor (din 1994). A îndeplinit și funcții de conducere pe plan universitar, și anume: secretar științific al Senatului Academiei de Arte „G. Enescu” Iași (1990-1992) și decan al Facultății de Arte plastice, Decorative și Design din Universitatea de Arte „G. Enescu” Iași (1992-2000).
În anul 1970 devine membru definitiv al Uniunii Artiștilor Plastici. Începând cu anul 1968 expune constant, fără întrerupere, lucrări de pictură și desen, în expoziții personale, de grup, colective - județene, naționale și internaționale. A avut expoziții personale la Iași, Bârlad, Vaslui, Suceava, Galați, Baia Mare, Cluj, Oradea, Timișoara (1971-2001), București (1974, 1978, 1982, 1993), Lausanne - Elveția (1991), Madrid (1993), Budapesta (1996), Viena (1998), Wolfsburg - Germania (2000), Veneția (2001) ș.a. De asemenea, are numeroase participări la expoziții internaționale de grup, începând din 1973: Barcelona, Berlin, Lisabona, Moscova, Poitiers, Perugia, Bari, Maceratta, Liege, Zagreb, Novi-Sad, Sarajevo, Sofia, Cagnes sur Mer, Dreux, Israel ș.a. Lucrările sale se află în majoritatea muzeelor naționale; în colecții de stat și particulare din România. Liviu Suhar este membru în CNEAA pentru Arte și Arhitectură, în UAPR (din 1970), Asociația Internațională a Artiștilor Plastici etc.
Premii și distincții: Premiul III și Diploma de laureat la Festivalul Național „Voronețiana” (1976); Premiul III și Diploma de laureat la Festivalul Național „Cântarea României”, Ediția a II-a (1979); Premiul Uniunii Artiștilor Plastici și Diploma de laureat la Festivalul Național „Voronețiana” (1980); Diplomă și medalia de argint la a VII-a bienală de pictură Kosice - Cehoslovacia (1984); Premiul Fundației Culturale a Bucovinei și Diplomă (1994); Premiul Ministerului Culturii din Republica Moldova – Saloanele Moldovei, ediția a IX-a (1999); Premiul „Theodor Palady” al UAP Iași la Salonul “Artis” (2000); Premiul „Vasile Pogor” pentru excelență în activitatea culturală - Primăria Municipiului Iași (2000); Diploma de onoare cu medalia „Pro amicitiae – Pro fidelitate” - Primăria Municipiului Iași (2000); Diploma de onoare a Societății Române de Televiziune (2001); Marele premiu al UAP Iași – Salonul “ARTIS” – 2002; Premiul Național „ARTTop” - TOP BUSINESS – Promotor al performanței românești (2003); Diplomă de onoare Centrul Internațional de Artă „România magică” - TOP BUSINESS – Promotor al performanței românești (2003); Diploma de excelență - Salonul profesorilor de Arte Vizuale, ediția a II-a (2003); Diploma de excelență pentru merite excepționale în creația artistică și misiunea de mentor al valorilor tinere – Universitatea de Arte „George Enescu” Iași (2003); Premiul Național „ARTTop” - TOP BUSINESS – Promotor al performanței românești (2004); Premiul și medalia „Teiul de aur” pentru întreaga activitate artistică - Editura GEEA – Ipotești, Botoșani (2004).
Decorații: Medalia „30 de ani de la eliberarea României de sub dominația fascistă” – Decret prezidențial nr. 140/1974 (1974); Ordinul național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (1 decembrie 2000) „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”.
Artistul Liviu Suhar este Cetățean de onoare al comunei Iacobeni. În localitatea natală a artistului sunt două unități școlare care-i poartă numele: Şcoala Gimnazială „Liviu Suhar" Iacobeni și Liceul Tehnologic „Liviu Suhar" Iacobeni.
Cărți publicate: Album de artă Liviu Suhar (Ed. PIM, Iași, 2003);Pledoarie pentru obiectul metaforă - Eseuri (Ed. DANASTER, Iași, 2003);Natura moartă în opera lui C.D. Stahi (Ed. Cronica, Iași, 2004);Natura moartă în pictura românească (Ed. Tehnopress, Iași, 2005) etc.
Mai multe lucrări semnate de artistul Liviu Suhar se află în Pinacoteca Muzeului Național al Bucovinei: Logodnicii huţuli; Căluţul albastru; Cântecul primăverii; Scenă de muncă; Acoperişuri roşii; Pseudo-obiecte; Ziduri la Suceviţa; Pictorul și modelele; Sat în Bucovina; Frumoasa Bucovină; Interior la Putna; Mănăstirea Sucevița; Biserica Solca etc.
Artistul Liviu Suhar: „Suceava este vitregită pentru că nu are Muzeu de Artă”
Artistul plastic Liviu Suhar a spus miercuri, în cadrul acțiunii culturale de la Muzeul de Istorie, că „Bucovina, cu toate frumusețile și minunățiile pe care le are și pe care le admiră oricine vine aici din altă parte, este vitregită că nu are un Muzeu de Artă. (...) Marile colecții din lume sunt făcute din donații. (...) Să vă puneți pe treabă, trebuie să faceți acest Muzeu de Artă, iar eu voi face o donație substanțială acestui muzeu”.
Prezent la eveniment, Niculai Barbă, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, a declarat: „Vom purcede să realizăm Muzeul de Artă aici, la Suceava, prin forțe proprii. Suceava are mare nevoie de acest muzeu și vrem să prioritizăm o serie de investiții în cultură, iar unul dintre aceste obiective va fi Muzeul de Artă. (...) Avem spațiul, care este corp comun cu Muzeul de Istorie, dar trebuie reabilitat și amenajat.”