Un echipaj de intervenție din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava va fi prezent permanent, începând din data de 23 decembrie a.c., în zona triajului epidemiologic, la Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava, conform unei dispoziții date miercuri de către prefectul Alexandru Moldovan. Potrivit prefectului, scopul prezenței jandarmilor este de a descuraja „manifestarea unui comportament ostil față de salariații DSP”. De asemenea, prefectul a dispus calibrarea zilnică, pe intervale orare, a numărului de asistenți medicali din cadrul DSP care efectuează triajul la aeroport, în funcție de numărul de zboruri și de pasageri.
Prefectul a avut, miercuri, o ședință de lucru la aeroport, după ce asistentele medicale au reclamat la conducerea DSP că au fost agresate verbal și scuipate de pasageri veniți din străinătate, care conform reglementărilor în vigoare urmau să intre în carantină. La întrunire au participat directorul executiv și specialiști din cadrul DSP Suceava, inspectorul-șef al ISU Suceava, cadre din structura poliției de frontieră și poliției transporturi și conducerea aeroportului.
„Respectăm opțiunea fiecărui cetățean de a nu se vaccina sau testa. Nu înseamnă că, personal, o și încurajez… În același timp, cetățenii aflați în această situație trebuie să fie conștienți că și-au asumat și consecințele care decurg din legislația actuală. Dar nu pot fi de acord, sub nici o formă, cu manifestările care trec mult peste limita bunului simț, cu atât mai mult cu cât sunt îndreptate împotriva unor funcționari ai statului român aflați în exercițiul funcțiunii. Asigur toți sucevenii care se întorc acasă în aceste zile că vom adopta toate măsurile posibile, în limitele cadrului legal existent, astfel încât formalitățile desfășurate în punctele de trecere a frontierei să se desfășoare cât mai rapid posibil”, a declarat prefectul Alexandru Moldovan. Acesta a arătat că reprezentanții DSP din punctul de triaj „sunt supuși, uneori, unui tratament umilitor, fiind agresați verbal și în câteva situații extreme, chiar scuipați de către cetățenii cărora le-a fost impusă măsura carantinării”.
Prefectul Alexandru Moldovan a mai spus că din analizele făcute în cadrul ședinței de lucru a reieșit că, în condițiile creșterii de la o zi la alta a numărului de pasageri care sosesc pe aeroport, presiunea pe funcționarii care parcurg procedurile legale la intrarea în țară este din ce în ce mai mare. Însă chiar și în condițiile unei scheme de personal subdimensionate față de situația existentă la acest moment, în data de 22 decembrie a.c. s-a reușit procesarea operațiunilor în punctul de frontieră într-un timp de aproximativ 50 minute pentru cursa aeriană Luton – Suceava. Fluxurile de pasageri în cadrul spațiilor aeroportului sunt optimizate, în măsura în care configurația actuală a spațiilor existente o permite.