Angajații Direcției de Sănătate Publică Suceava, care fac triajul epidemiologic al pasagerilor la Aeroportul „Ștefan cel Mare”, au fost înjurați și scuipați de pasageri sosiți în Suceava din state din care la sosire se intră în carantină în absența vaccinării/testării/trecerii prin boală, a informat, miercuri, directorul DSP, Olivia Ioana Vlad, printr-un comunicat de presă.
„Cel mai demoralizator aspect pentru angajații DSP Suceava care asigură triajul epidemiologic în aeroport este faptul că sunt agresați verbal, jigniți și scuipați de către cetățenii care sunt carantinați. Încontinuu trebuie solicitată prezența poliției de frontieră în centrul de triaj”, a arătat directorul DSP.
Olivia Ioana Vlad a declarat că triajul este asigurat de 16 asistenți medicali, care fac ture prin rotație, uneori și 14 ore/zi, în condițiile în care sosesc zilnic peste 1.000 de călători. Din cauză că este mare numărul persoanelor nevaccinate/netestate/netrecute prin boală în ultimele 180 de zile, sosite în țară, este de asemenea ridicat numărul celor pentru care sunt emise decizii de carantinare, implicit timpul de așteptare pentru îndeplinirea procedurilor. „Înţelegem nerăbdarea şi nervozitatea unora, dar prezentarea dovezii de vaccinare, de testare sau a trecerii prin boală ar simplifica mult situația la intrarea în România. Acest lucrul este solicitat și respectat la intrarea în ţările din vestul Europei, dar în mod paradoxal, cetățenii români nu îl respectă atunci când se întorc acasă, spre protecția familiilor și a celor dragi”, a subliniat directorul DSP.
În centrul de vaccinare deschis la aeroportul din Salcea, unde se folosește vaccinul Johnson & Johnson, care se administrează în doză unică, doar 3 persoane s-au vaccinat, în intervalul 21-22 decembrie a.c., ceea ce denotă un interes scăzut pentru vaccinare al persoanelor nevaccinate și carantinate.
DSP Suceava solicită populației județului să dea dovadă de responsabilitate și solidaritate. „Chiar dacă zilele acestea incidența pare liniștitoare, specialiștii în epidemiologie nu pun la îndoială apariția unui nou val Covid-19, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, declarând recent că <varianta Omicron se răspândeşte într-un ritm pe care nu l-am văzut până acum la nici o altă variantă. Chiar dacă Omicron provoacă forme ale bolii mai puţin grave, numărul cazurilor ar putea copleşi din nou sistemele de sănătate>. Recomandăm tuturor concetățenilor să se informeze despre situația epidemiologică la zi din surse oficiale și să opteze pentru consilierea medicilor specialiști sau de familie în vederea vaccinării împotriva Covid-19”, a mai spus directorul DSP Suceava, Olivia Ioana Vlad.
Pe lângă vaccinare trebuie respectate și celelalte măsuri de protecție: purtarea măştilor, aerisirea cu regularitate a încăperilor şi respectarea distanţării sociale.