80 de liceeni din Rădăuți vor participa la ateliere non-formale de educație media, devenind la rândul lor promotori ai importanței gândirii critice și verificării informațiilor în comunitățile lor, în cadrul unui proiect derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent din București, în parteneriat cu Asociația Rădăuțiul Civic, derulat prin programul Active Citizens Fund.
În cadrul acestui proiect, 120 de profesori și 12.000 de elevi din întreaga țară vor învăța în cadrul proiectului „Predau educație media! – Laboratorul de educație și cultură media” cum să verifice informațiile care ajung la ei, pentru a lua decizii informate, pentru binele lor și al comunităților în care trăiesc.
„Într-un spațiu public marcat de informații falsificate și manipulare, de discursuri politice agresive și polarizate, educația media este instrumentul cheie care îi ajută pe tineri să identifice informațiile relevante, să discearnă între sursele de informare multiple și, de asemenea, să folosească media pentru a-și crește implicarea în comunitate”, transmit inițiatorii proiectului.
Competențe
Proiectul este implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), în parteneriat cu Asociația Rădăuțiul Civic și Norsensus Mediaforum, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Scopul proiectului este creșterea comunității de educație media la nivel național, astfel încât elevii de liceu să dobândească competențele care să le permită să fie cetățeni informați, capabili să interacționeze critic și responsabil cu media, dobândind o imunitate, măcar parțială, la efectele antidemocratice ale dezinformării.
„Lumea noastră e conturată de produsele media pe care le consumăm. Este vital să înţelegem cum funcţionează, pentru că aşa putem să devenim toţi consumatori de media mai bine pregătiți, să fim cetăţeni implicaţi în comunitate”, consideră Cristina Lupu, directorul executiv la CJI, completând că „informarea greșită ne poate afecta deciziile atât la nivel personal, dar și la nivel de familie, comunitate, societate. Mecanismele democratice pot fi afectate de manipulare, de aceea să știi să pui întrebările corecte și să verifici mesajele media trebuie să devină exerciții uzuale în viața de zi cu zi, iar acest lucru se poate doar prin educație media”.
Profesorii de Limba și literatura română vor învăța în cadrul proiectului cum să folosească concepte media și să dezvolte abilitățile de gândire critică ale elevilor lor, chiar la orele de limba și literatura română. Pentru mai multe informații despre proiect, vă rugăm să o contactați pe Cristina Jamschek, Director de programe la CJI, la adresa educatiemedia@cji.ro.