Mușchiul țigănesc – cotletul de porc și ceafa se împănează cu puțintică slăninuță și se pun laolaltă pentru a desăvârși gustul neaoș al mușchiului țigănesc. Iar pentru ca aromele să se întrepătrundă și să devină una, cărnurile se leagă fedeleș cu sfoară, se fierb și se afumă, până ce devin cea mai fragedă și aromată bucată.
Toba țărănească – gospodarii chibzuiți trag folos din toate cele ale porcului; așa s-a născut rețeta tobei tărănești. Respectând tradiția, am pus la fiert laolaltă capul de porc, inima, rinichii și șoriciul, le-am învelit cu grijă, le-am garnisit cu ierburi și apoi le-am dat la afumat cu lemne uscate de fag.
Cârnați țărănești de porc sunt făcuți doar din carne de porc asemeni celor pregătiți în casă la tăierea porcului de Crăciun. Carnea se amestecă bine cu usturoiul aromat iar, spre final, se drege cu puțintică boia. Nu se pune nici prea puțină boia ca să nu iasă fazi, nici prea multă, ca să nu se amărască. Cârnații sunt gata după ce trec prin afumătoarea cu lemn de fag.