Echipajul format din elevi de la Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” din Dumbrăveni, coordonat de prof. Romeo Bolohan, a obținut recent Locul I și Marele Premiu la Concursul Național „Suntem SuperEroi”, organizat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Unitatea de Implementare a Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” (CIPN). Concursul Național „Suntem Super Eroi” s-a încheiat pe 15 decembrie, iar pe primele trei locuri s-au situat echipajele de la Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” din Dumbrăveni – Locul I, echipajul din „Sita Buzăului” jud. Covasna - Locul II și echipajul „Cuza Vodă” din Călărași - Locul III.
Premiile celor mai buni concurenţi au fost: locul I, câte un laptop pentru fiecare membru al echipei, locul II, câte o tabletă, iar locul al III-lea, seturi de camping.
Concursul pentru elevi „Suntem SuperEroi” şi concursul pentru gospodari şi mici fermieri „Fermier Responsabil” sunt parte a campaniei naţionale de conştientizare a proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”.
Organizatorii spun că prin cele două proiecte se dorește conştientizarea şi implicarea cetăţenilor, creând astfel parteneriate între generaţii în scopul comun al protecţiei mediului şi responsabilităţii civice.
Organizarea unei acţiuni de protecţie a mediului în localitate
Coordonatorul echipei sucevene, prof. Romeo Bolohan, a spus că în perioada 15 octombrie - 30 noiembrie, peste 60 de echipe, formate din câte 10 elevi din ciclurile primar şi gimnazial, alături de un profesor coordonator desemnat de fiecare UAT înscris, s-au întrecut în probe interactive, atât online, cât şi offline, în cadrul competiţiei de implicare civică pe teme de mediu „Suntem Super Eroi”. „Una dintre cele mai importante şi aşteptate probe din acest concurs a fost organizarea unei acţiuni de protecţie a mediului în localitatea respectivă. Acţiunea a fost documentată foto sau video de fiecare echipă participantă, urmând să intre în galeria proiectului”, a explicat profesorul coordonator.
O altă misiune a micilor „SuperEroi” a fost să convingă cât mai mulţi gospodari din comunitate să participe în perioada 1-15 noiembrie la concursul „Fermier Responsabil” ce le oferă acestora posibilitatea de a aprofunda noile acţiuni şi reguli de bune practici agricole pentru prevenirea poluării apei cu nitraţi, dar și să realizeze platforme de colectare a gunoiului de grajd în mod corespunzător.
„Din pacate, în ultima perioadă se constată că poluarea apei cu nitraţi din surse agricole este o ameninţare continuă la adresa sănătăţii umane, pentru că provoacă intoxicaţii grave sugarilor şi copiilor de vârste mici şi afecţiuni periculoase adulţilor expuşi la consumul îndelungat al apei cu nitraţi în exces”, a mai explicat prof. Romeo Bolohan.
Pentru mai multe informații, puteți consulta site-ul:https://apanoastra.ro/suntem-supereroi/