Urşii care pun în pericol viaţa oamenilor pot fi ucişi şi în afara oraşelor, după ce deputaţii au dat miercuri vot favorabil proiectului de lege pentru aprobarea OUG nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora.
Problemele cauzate de atacurile de urs sau prezența lor în comunitățile umane, inclusiv în județul Suceava, s-au înmulțit foarte tare din cauza suprapopulării, după ce vânătoarea acestora a fost interzisă în urmă cu aproape șase ani, încât numărul acestora a crescut cu peste 300% în anumite zone, pagubele fiind produse atât în fondul cinegetic, cât și în proprietatea oamenilor, numărul victimelor atacurilor de urs crescând exponențial.
Potrivit proiectului, intervenţie imediată înseamnă acţiunea umană rapidă, specializată, efectuată de către echipa de intervenţie în cazuri urgente, în care siguranţa şi securitatea persoanelor, respectiv bunurile acestora sunt puse în pericol prin prezenta sau activităţile unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora.
Deputaţii au adoptat un amendament care modifică titlul OUG, eliminând sintagma „intravilan”, prezentă iniţial, astfel încât intervenţia imediată să fie posibilă şi în extravilan.
Durata maximă a intervenţiei este de 24 de ore. Dacă în acest timp nu se realizează obiectivele intervenţiei în totalitate, activitatea se va închide prin completarea şi semnarea raportului de eveniment.
Intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs se efectuează gradual, începând cu metoda alungării, urmată de cea de capturare, tranchilizare şi relocare.
Extragere prin împuşcare se face cu arma de vânătoare deţinută legal, în cazul exemplarelor de urs brun care ameninţă viaţa ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora.
O altă metodă aprobată este cea a extragerii prin eutanasiere, de inducere de către medicul veterinar a morţii rapide şi nedureroase, prin injecţie letală efectuată după tranchilizarea totală.
Sesizarea cazurilor în care este necesară intervenţia imediată se face de către orice persoană, prin apelarea numărului unic de urgenţă 112 sau prin alte mijloace de comunicare prin care poate fi sesizat comitetul local pentru situaţii de urgenţă.
Proiectul privind intervenţia imediată asupra urşilor a fost adoptat cu 232 de voturi „pentru”, 30 de voturi „contra” şi 23 de abţineri, Camera Deputaţilor fiind for decizional pentru acest proiect de lege.