În ultima zi din an, la trecerea într-un nou an, cei care vor să petreacă momentul în aer liber, într-o atmosferă festivă, sunt așteptați în centrul Sucevei, în preajma bradului de Crăciun, pentru a admira focul de artificii oferit de primărie.
„Primăria Suceava va organiza un foc de artificii la cumpăna dintre ani, va avea o durată de 20 de minute și va fi efectuat de pe Casa de Cultură. Facem astfel încât persoanele care vor vrea să asiste să nu se aglomereze în jurul bradului, mai ales că artificiile se vor putea vedea mai bine mai de la distanță și din toate colțurile pieței centrale”, a anunțat primarul Sucevei, Ion Lungu.
În schimb, concerte în aer liber, cum se organizau înainte de pandemie, nu vor avea loc, riscurile fiind considerate mult prea mari.
„Cât privește organizarea de alte evenimente, am analizat situația, este destul de riscant din punct de vedere pandemic, pentru că de obicei, la revelioanele organizate de municipalitate vin peste 10.000 de persoane. Ar fi foarte greu de păstrat regulile de distanțare, mai ales că nu mai este nici obligativitatea purtării măștii de protecție, iar spațiul este unul destul de limitat, încât sigur s-ar face înghesuială.
Tocmai de aceea, pentru siguranța lor și din respect pentru cadrele medicale care luptă cu pandemia – pentru că încă se mai moare de coronavirus, mai avem cazuri și nu vom scăpa de venirea valului 5, după cum spun specialiștii, nu putem să ne asumăm organizarea de concerte de Revelion, pentru că atunci transmiterea ar fi destul de puternică, în masă”, a adăugat Ion Lungu.
Estimările făcute în acest sens indică faptul că la o astfel de manifestare ar putea fi infectate chiar mii de persoane, încât, chiar dacă o parte ar face variante ușoare, cel puțin câteva sute ar ajunge la spital, numai în urma unui singur eveniment, ceea ce ar pune presiune prea mare pe sistemul sanitar și ar crește riscul de pierdere a unor persoane dragi.