Zece vouchere, fiecare în valoare de 23.000 lei, au ajuns în posesia a zece persoane cu dizabilități din județ, pentru achiziționarea de echipamente care să le faciliteze integrarea pe piața muncii (tehnologii și dispozitive asistive). Nouă dintre cele 10 persoane care au primit subvenția intenționează să-și achiziționeze proteze ortopedice performante (membru superior/membru inferior).
Alte trei persoane cu dizabilități așteaptă un răspuns de la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții după ce și-au depus dosarele la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava.Printre cei trei aflați pe lista de așteptare se află și un nevăzător, care dorește să-și achiziționeze cu ajutorul voucherului un computer adaptat dizabilității, dar și o persoană care are nevoie de un aparat auditiv performant.
Este vorba de subvenții pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități în accesarea și utilizarea de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces pe piața muncii.„La sediul DGASPC Suceava au fost afișate la loc vizibil afișe cu privire la această oportunitate de care pot beneficia persoanele cu dizabilități și punem la dispoziție pliante cu aceste informații”, au transmis reprezentanții Protecției Copilului Suceava.
- Cine poate beneficia de vouchere?
Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, implementează, încă din anul 2019, proiectul „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”, Cod MySMIS2014+: 130164, proiect cofinanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 3 – ”Locuri de muncă pentru toți”. Data de finalizare a proiectului este 31.07.2023.
Persoanele cu dizabilități care pot beneficia de voucher pentru achiziționarea de dispozitive şi tehnologii asistive și tehnologii de acces, altele decât cele finanțate prin Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:să aibă cetățenie română și să locuiască în România; să aibă o dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap; să fie șomeri, persoane inactive și persoane aflate în căutarea unui loc de muncă; să fie persoane cu vârsta cuprinsă între 18 ani și până la împlinirea condițiilor de pensionare. Tinerii peste 18 ani, care nu au împlinit vârsta de 30 de ani, pot beneficia de voucher doar dacă urmează o activitate de formare profesională sau se află în sistemul de educație (tineri nonNEETs).
- Ce trebuie să conțină dosarul pentru subvenție?
Solicitanții trebuie să se prezinte mai întâi la AJOFM Suceava pentru încheierea unui acord privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă acordate de către AJOFM, însoțit de Planul individual;să depună la Compartimentul Persoane adulte în Dificultate din cadrul DGASPC Suceava o cerere tip pentru emiterea voucherului (în valoare de 23.000 lei) pentru achiziţionarea de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces, „conform recomandării medicale pentru acordarea de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces”.
Cererea va fi însoțită de următoarele documente: copie BI/CI; copie certificat de încadrare în grad de handicap și Anexa acestuia; recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces; Acordul (în original) privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă acordate de către AJOFM, însoțit de Planul individual;Un angajament, întocmit în 5 exemplare; după caz, copieofertă de muncă acceptată sau informare în vederea angajării sau contract individual de muncă încheiat după participarea persoanei cu dizabilități la măsuri pentru stimularea ocupării forței de muncă acordate de către AJOFM (se va specifica tipul documentului, acesta constituie prioritate la acordarea voucherului).
- Mai multe informații
Pentru mai multe informații, puteți accesa site-ul DGASPC Suceava, dar și site-ul ANDPDCA: http://dgaspcsv.ro/, http://andpdca.gov.ro/w/tehnologia-asistiva/
Informații telefonice puteți obține la INFOLINE Tehnologie Asistivă: 0751.015.063, zilnic, între orele 12.00-14.00; DGASPC Suceava: pentru informații legate de depunerea dosarului puteți suna la tel. 0230/520172, int. 184, între orele 9.00-15.00, sau solicitare pe adresa de e-mail: ofiice@dpcsv.ro. „Menționăm faptul că până la acest moment, pentru județul Suceava, au fost eliberate 10 vouchere, fiecare în valoare de 23.000 lei, și au fost trimise la ANDPDCA alte trei dosare în acest scop. Așteptăm în continuare cereri”, a declarat directorul executiv al DGASPC Suceava, Georgeta Nadia Crețuleac.