Un sucevean care s-a născut în timpul Primului Război Mondial, a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, a trecut prin pandemia de gripă spaniolă, iar acum prin pandemia de coronavirus, a plecat dintre noi, la vârsta de 105 ani, dar nu înainte de a primi cea mai înaltă distincție onorifică a Armatei României.
Sublocotenentul Vasile-Constantin Florea a fost îngropat luni, 13 decembrie, cu onoruri militare, în cimitirul orașului Dolhasca.
„Am adus un ultim omagiu veteranului sublocotenent (rtr.) Vasile-Constantin Florea, martor al unui trecut glorios, un adevărat exemplu de curaj, devotament și onoare și, nu în ultimul rând, de dragoste față de țară. (...) Vă vom purta veșnică recunoștință prin materializarea idealurilor pe care le-ați apărat cu atâtea sacrificii.
Cu durere în suflet suntem alături de familia îndoliată pe care o asigurăm de compasiunea și sprijinul nostru. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Drum lin spre lumina veșnică, drag veteran și suflet patriot!”, este mesajul transmis de Forțele Aeriene Române.
Constantin Florea s-a născut în data de 25 septembrie 1916, în oraşul Dolhasca, județul Suceava, a executat stagiul militar în perioada 1938-1945 în cadrul Flotilei 1 Aviație din Iași. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în perioada 1941-1945, a fost concentrat în calitate de mecanic de aviație în cadrul Flotilei 2 Bombardament din Corpul Aerian Român.
În august 1944 a fost luat prizonier pentru scurt timp de forțele sovietice la Țăndărei, județul Ialomița. Ulterior, după eliberare, a continuat să lupte alături de camarazii săi, ajungând până la aerodromul din Budapesta, iar după încheierea războiului, în anul 1945, a trecut în rezervă.
În data de 23 septembrie, anul acesta, veteranul de război sublocotenent (rtr.) Florea Constantin a primit „Emblema de Onoare a Armatei României”, cea mai înaltă distincție onorifică din sistemul de distincții militare, cu ocazia împlinirii vârstei de 105 ani.
O ultimă și binemeritată surpriză, pentru un om care a cunoscut și a participat mai bine de un secol la istoria României, scriind chiar o parte din ea, prin implicarea sa.