Șapte persoane au fost arestate din cele opt care au primit ordonanțe de reținere pentru o perioadă de 24 de ore din partea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți. Indivizii sunt cercetați pentru comiterea a nu mai puțin de 25 de fapte de furt, prejudiciul total fiind calculat la 50.000 de euro. În spatele gratiilor au ajuns Sabin Ștefan Scripcariuc, de 29 de ani, din Rădăuți, considerat a fi capul grupării, respectiv Valentin Gheorghe Marcu, de 28 de ani, din Moldova Sulița, dar care își făcea veacul tot prin Rădăuți, și Gheorghe Cristian Plaiu, de 19 ani, din Mironu - Valea Moldovei.
Cei trei au fost prinși în noaptea de duminică spre luni, la scurt timp după ce au comis ultimul furt în Rădăuți și încercau să pună la adăpost bunurile sustrase pe care le transportau cu un autoturism marca BMW, înmatriculat în Bulgaria. Celelalte cinci persoane pentru care s-au emis ordonanțe de reținere sunt Radu Nicolai Plaiu, de 28 de ani, din Mironu, Alexandru Plai, de 18 ani, din Mironu, Mihai Ionuț Gogolincă, de 35 de ani, din Comănești, Marius Valentin Pleșca, de 36 de ani, din Șcheia, și Gheorghiță Nicușor Manea, din Corni, județul Botoșani.
Procurorul de caz a decis să îl plaseze sub control judiciar pe Marius Valentin Pleșca, în timp ce pentru celelalte persoane a fost formulată propunere de arestare preventivă. Un magistrat de drepturi și libertăți de la Judecătoria Rădăuți a decis să emită mandate de arestare pentru 30 de zile pentru toți cei 7 suspecți, decizie care nu este definitivă și poate fi contestată la Tribunalul Suceava.
- Cum acționau hoții și ce a fost ridicat cu ocazia perchezițiilor
Hoții acționau la pont, iar pentru a-i prinde polițiștii i-au monitorizat mai multă vreme. Pentru a documenta activitatea hoților, luni dimineață s-au derulat 15 percheziții la domiciliile suspecților. Cu această ocazie au fost ridicate bunuri provenite din furturi, precum și diferite sume de bani. Polițiștii au indisponibilizat trei autovehicule folosite la furturi, în valoare de peste 15.000 de euro. Ulterior, s-a realizat parțial procedura de recunoaștere a bunurilor sustrase de la persoanele vătămate, această activitate urmând a fi continuată și în perioada următoare.
O parte din bunurile ridicate cu ocazia percheziției, recunoscute conform procedurilor legale, au fost restituite unui număr de 13 persoane vătămate sau aparținători din comunele Gălănești, Frătăuții Vechi, Voitinel, Marginea, Volovăț, Horodnic de Sus și municipiul Rădăuți. Perchezițiile au avut loc după cum urmează: două în municipiul Rădăuți, patru în comuna Comănești, două în orașul Cajvana, două în comuna Șcheia și patru pe raza comunei Valea Moldovei, iar una pe raza județului Botoșani, în comuna Corni. La acțiunea de luni au participat nu mai puțin de 54 de polițiști de la Rădăuți, Gălănești, Marginea, Gura Humorului, Serviciul de Investigații Criminale, doi colegi de la IPJ Botoșani, două grupe ale Serviciului de Operațiuni Speciale, dar și 14 jandarmi.