Un proiect de lege privind declararea domnitorului Ştefan cel Mare drept erou naţional şi patron istoric al culturii româneşti a trecut tacit, luni, de Senat, urmând să fie dezbătut în Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, conform Agerpress.
Proiectul este inițiat de deputatul PSD Oana-Gianina Bulai și stabilește ziua de 2 iulie, în care Ştefan cel Mare este prăznuit de către Biserica Ortodoxa Română, pentru marcarea evenimentelor de comemorare şi cinstire a memoriei acestuia, „în semn de recunoştinţă pentru rolul său marcant în istorie şi moştenirea culturală pe care a lăsat-o în conştiinţa poporului român, declararea domnitorului Ştefan al III-lea Muşat, Domnitor al Moldovei, supranumit Ştefan cel Mare, drept erou naţional şi patron istoric al culturii româneşti”.
Ștefan cel Mare și Sfânt a fost domnul Moldovei între anii 1457 și 1504.
Fiu al lui Bogdan al II-lea, a condus Moldova timp de 47 de ani, având cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române.
Pe parcursul domniei, Ștefan cel Mare a purtat peste 40 de războaie sau bătălii, marea lor majoritate victorioase. „Cel mai mare român al tuturor timpurilor”, cum a reieșit în urma voturilor poporului, în cadrul unui concurs național, se odihnește în somnul de veci la Mănăstirea Putna, în Bucovina.