Iarna este anotimpul asociat rinichilor. În acest anotimp, aceștia sunt receptivi, sensibili și se pot îmbolnăvi cu ușurință. Deci, în această perioadă este ideal să practicăm tehnici și exerciții care energizează și echilibrează funcționarea lor. Rinichii sunt cuplați energetic, conform principiului yin-yang cu vezica urinară. În momentul în care, la nivelul rinichilor, apare un dezechilibru energetic, acesta se poate transmite vezicii urinare
În continuare vă prezentăm un exercițiu de bază pentru rinichi ce poate fi efectuat stând în picioare, dar și șezând pe podea sau pe un scaun – Percuția rinichilor. Închidem parțial pumnii de la ambele mâini și fie cu partea degetului mare și a arătătorului, fie cu dosul pumnilor lovim ușor în zona lombară, de sub cea mai de jos coastă până imediat deasupra pelvisului. Mulți oameni suferă de tensiuni, disconfort sau dureri în zona lombară, iar această „bătaie‘‘ poate fi surprinzător de calmantă. 100 de lovituri pe fiecare rinichi durează doar un minut și este numărul minim zilnic recomandat în acest caz. Putem face acest lucru câteva minute în plus, dacă dorim. Rinichii sunt organe sensibile, așa că, deși e bine să variem viteza și ritmul loviturilor, avem grijă să nu lovim prea tare.
În toate aspectele medicinei chinezești este o practică standard. Mai întâi, respingerea oricărei influențe patogenice și apoi aducerea energiei sănătoase în zona afectată pentru repararea și restaurarea funcțiilor normale ale sistemului de organe/meridiane afectat. Exercițiul Percuția rinichilor dispersează energia stagnantă și trebuie urmat de exercițiul Masajul rinichilor care are în plan energetic o acțiune calmantă, hrănitoare și cu efecte de încălzire și uniformizează energia care a fost agitată anterior, o tonifică și reumple rinichii cu energie curată.
Masajul rinichilor poate fi făcut în unul sau două moduri. Dacă se poate, e de preferat să folosim palmele direct pe rinichi. Astfel, mai întâi ne frecăm palmele una de alta timp de unul-două minute pentru le încălzi și a aduce și mai mult energie și sânge în ele. Apoi le poziționăm pe zona lombară, mâna dreaptă pe rinichiul drept și mâna stângă pe rinichiul stâng. Masăm zonele în cercuri mici timp de unul-două minute într-o direcție și apoi schimbăm direcția pentru o durată de timp similară. Facem tot posibilul să angajăm în mișcare mușchii de sub piele, astfel încât aceștia să se miște, și nu doar să ne alunecăm palmele pe piele. Simțim căldura mâinilor pătrunzându-ne până în rinichi. Nu există o durată limită de timp pentru acest exercițiu așa că putem continua mai multe minute mișcările.
Organul de simț asociat rinichilor este reprezentat de urechi. Masăm energic urechile, dinspre exterior spre interior, cât de des avem ocazia. Dacă suntem afară și ni se face frig este indicat să ne frecăm bine palmele și să masăm urechile până când devin fierbinți. Imediat vom percepe cum ne înviorăm și senzația de frig dispare.
Un proverb chinezesc spune ca “este benefic să avem capul rece și picioarele calde”. Dat fiind că rinichii se deschid în talpă (capătul meridianului rinichilor), înțelegem de ce este foarte important să avem picioarele calde, mai ales în perioada iernii. Când energia rinichilor este slăbită, răcirea tălpilor este imediat resimțită în zona rinichilor (regiunea lombară, la ambele sexe) și a organelor sexuale interne (la femei).
Ca și recomandări pentru perioada iernii, evităm expunerea la frig pe timp îndelungat, bem multe băuturi calde, cereale integrale, fasole neagră, mazăre, dovleac, cartofi, morcovi, alge, nuci. Ca regulă generală, toate alimentele de culoare maro sau negru sunt indicate în perioada iernii. Utilizăm de asemenea, ghimbir, chimen, scorțișoară, piper negru, cuișoare, usturoi, ceapă pentru a ne menține corpul cald și sănătos în perioada iernii.
În medicina chinezească, rinichii sunt cunoscuți ca având o mare influență asupra sănătății și a vieții. Numim aici doar câteva aspecte influențate de rinichi: creșterea și dezvoltarea în copilărie, sănătatea și vitalitatea sexuală/reproductivă, densitatea osoasă, sănătatea dinților, părul scalpului, longevitatea/îmbătrânirea sănătoasă, acuitatea auditivă, memoria și concentrarea, metabolismul fluidelor și excreția reziduurilor. Menținerea sănătății rinichilor este una din cheile de bază pentru o viață lungă și sănătoasă.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com