Tribunalul Suceava a admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între procurorii de la DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea și un inculpat din comuna Arbore, pus sub acuzare, alături de un bărbat din Cajvana, într-un dosar de contrabandă cu țigări.
Conform acordului, Gheorghiță Ciprian Manoilă a primit 2 ani de închisoare pentru contrabandă în formă asimilată și 8 luni de închisoare pentru constituire de grup infracțional organizat. Pedeapsa rezultantă este de 2 ani, 2 luni și 20 de zile de închisoare, cu suspendare sub supraveghere. Așadar, dacă acordul va fi acceptat și de a doua instanță, bărbatul nu va face pușcărie. El are impus un termen de supraveghere similar cu pedeapsa și de respectat mai multe interdicții, dar și de îndeplinit obligații, cum ar fi muncă în folosul comunității – 60 de zile.
Conform acordului, de la inculpat se confiscă aproape 6.000 de pachete de țigări, depuse în camera de corpuri delicte a Inspectoratului Județean de Poliție Bihor.
În luna iulie a acestui an, procurorii DIICOT Oradea anunțau că au acționat cu privire la o grupare despre care s-au adunat date că se ocupa de contrabandă cu țigări pe filiera Ucraina-Suceava-Bihor.
”În cauză s-a reținut faptul că, în cursul lunii aprilie 2021, s-a constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii unor infracțiuni de contrabandă cu produse accizabile (țigări) provenite din afara spațiului Uniunii Europene. Țigaretele erau transportate de pe raza județului Suceava și predate membrilor grupului în Bihor, unde erau și valorificate”, au explicat procurorii DIICOT cum acționa gruparea.
Sava Cîrcu, din Cajvana, și Ciprian Gheorghiță Manoilă, din Arbore, au fost puși sub acuzare în acest dosar.
Și Sava Cîrcu a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii de la DIICOT, care este înaintat pe rolul Tribunalului Suceava.
Aceste acorduri de recunoaștere a vinovăției au fost gândite pentru a se scurta durata anchetelor și a nu se mai ajunge la procese lungi în instanță atunci când cei puși sub acuzare recunosc faptele așa cum sunt descrise de procurori. Dacă pedeapsa apreciată drept corectă de procurorul de caz este acceptată de inculpat se ajunge la acest acord, care trebuie confirmat și de judecători. Dacă nu, ancheta își urmează cursul și se ajunge la trimitere în judecată și la procedura de condamnare standard.