Directorul general al Muzeului Național al Bucovinei, Constantin Emil Ursu, a primit miercuri, 8 decembrie, „Meritul Academic” din partea Academiei Române. Distincția i-a fost acordată „pentru înaltul profesionalism și permanenta colaborare cu Academia Română”.
De asemenea, directorul adjunct al Muzeului Național al Bucovinei, Ion Mareș, a primit din partea Academiei Române Premiul „Vasile Pârvan“, la secțiunea „Științe Istorice și Arheologie”, pentru lucrarea: „Siret – «Dealul Ruina». Așezarea fortificată din epoca timpurie a fierului”. Ceremonia s-a desfășurat în format hibrid. Distincțiile au fost anunțate în cadrul festivității de decernare a Premiilor Academiei de către președintele Ioan Aurel Pop. Mai multe detalii despre premiile acordate de Academia Română pentru anul 2019 găsiți pe https://acad.ro/premiileAR/liste/2019.pdf .
Premiile Academiei Române se acordă oamenilor de ştiinţă şi litere, artiştilor români, din ţară sau din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea şi opera lor, la dezvoltarea culturii şi ştiinţei româneşti.
Conform regulamentului, propunerile pentru acordarea premiilor anuale se fac de către institutele de cercetare ştiinţifică, de către universităţi sau de către membrii Academiei Române până la data de 1 septembrie a anului calendaristic următor prezentării publice a lucrării şi se înaintează secţiilor ştiinţifice ale Academiei Române, care desemnează membrii juriului.
Membrii juriului întocmesc referate de apreciere, evaluând originalitatea fiecărei lucrări propuse, contribuţia acesteia la domeniul respectiv şi impactul asupra domeniului la nivel naţional. Aprecierea juriului este dezbătută în secţiile ştiinţifice, trimisă apoi spre analiză către Biroul Prezidiului Academiei, care o supune spre aprobare Prezidiului Academiei Române.
Durata întregii proceduri de propunere, evaluare, dezbatere şi decizie este de doi ani.
Decernarea premiilor are loc în luna decembrie a fiecărui an, în şedinţă solemnă a Adunării Generale a Academiei Române.
S-au acordat premii pentru secțiunile: Filologie și Literatură; Științe Istorice și Arheologie; Științe Matematice; Științe Fizice; Științe Chimice; Științe Biologice; Științe Geonomice; Științe Tehnice; Științe Agricole și Silvice; Științe Medicale; Științe Economice, Juridice și Sociologie; Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie; Arte, Arhitectură și Audiovizual; Știința și Tehnologia Informației.
Academia Română a mai acordat 9 diplome „Meritul Academic“ și 8 diplome „Distincția Culturală“.