Colegiul Farmaciștilor din România a acordat, pe 3 decembrie, farmacistei Maria Mitocaru Premiul de Excelență pentru activitate extraprofesională pe plan artistic. Recunoscută pe plan local și nu numai pentru susținerea activităților culturale, Maria Mitocaru a primit recunoașterea breselei.
Din dragoste de cuvânt și din omenie, în satul natal, Dolhești, Maria Mitocaru susține financiar publicația de literatură și folclor „Erupții dolheștene”, având și o rubrică numită „Terapie prin... Poezie”, dar și acțiunile cultural-filantropice din orașul Fălticeni. Este unul dintre membrii fondatori ai „Asociației Fălticeni Cultural”, încurajând și susținând financiar Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, este implicată în proiectul „Memorialul Elitelor”, fiind vicepreședinte al Asociației „Strada Mare Fălticeni”. Este unul din principalii susținători financiari pentru expozițiile și spectacolele care se organizează în urbea de pe Șomuz, pentru scriitorii care doresc să își publice volumele, dar şi pentru alte proiecte care susţin viaţa culturală şi spirituală a Fălticeniului.
Familia Mitocaru a ridicat un monument, un „Simbol de neuitare” pe care, în câteva cuvinte bine gândite, i-a cuprins pe cei trei cărturari ai familiei Stino, adică Ioan, George și Aurel George Stino, precum și pe prietenii care îi vizitau, mari personalități ale neamului: Nicolae Iorga, George Călinescu, Mihail Sadoveanu.
Și cum de mică îi plăcea să ajute oamenii și să facă daruri, o face și acum, cu sacrificiu uneori, dar cu bucuria împlinirii. În acest context, participă activ la licitații caritabile cu scop de ajutorare, iar prin acțiuni de mecenat susține „Societatea Femeilor Ortodoxe”, un ONG care are ca scop ajutorarea bătrânilor nevoiași.
„Când dăruiești, o faci... din tine însuți... din timpul tău... din banii tăi... dar și cu un cuvânt de încurajare sau câteva momente de a asculta pe cineva... Pentru mine este o bucurie de neîntrecut, obiceiul deprins din familie... de a dărui! ”, susține Maria Mitocaru.
„Poezia, o tovărășie a vieții mele”
Pe lângă numeroase articole publicate, Maria Mitocaru s-a remarcat și prin două volume: „O incursiune în viața și istoria farmaciilor fălticenene” și volumul de poezii „Dragoste de viață”.
„De-a lungul anilor am făcut cu pasiune profesia de farmacist, reușind în anul 2016 să dedic acestei bresle cartea <O incursiune în viața și istoria farmaciilor fălticenene> alături de d-na Mioara Gafencu. Este o carte de identitate a unei profesii liberale, care străbate aproape două secole, din 1825 când s-a înființat prima farmacie la Fălticeni și până în 2015. Lucrarea are în atenție farmacistul care a dat blazon și noblețe întotdeauna acestei profesii. Confesiunea mea din carte parcurge epoca <de la cumpăna de mână până la balanța electronică>.
În anul 2019 am scos din sertare poeziile adunate de-a lungul timpului și le-am făcut publice în volumul <Dragoste de viață>. Înclinația pentru versuri o am încă din copilărie, dar preocupată de profesie simțeam mereu în suflet o nedreptate că las deoparte, uitată într-o zonă umbrită a minții, poezia, străduindu-mă să o țin la distanță, ca pe o iubire veche nevindecată.
Pentru mine, poezia nu este un refugiu, ci o tovărășie a vieții mele. Ingredientul folosit în poezie este iubirea, dragostea de oameni, acest sentiment frumos, un dar de la Dumnezeu … care stă la temelia a tot ce se întâmplă bun în lume”, ne-a mărturisit scriitoarea Maria Mitocaru.
Lecția iubirii de semeni primită de la un om care s-a născut la țară
Pentru Maria Mitocaru locul natal este un loc sacru, este locul în care, copil fiind, recita cu ardoare poezii pe scena căminului cultural în faţa unui public numeros, iar casa părintească, părinţii, locurile şi oamenii acestei aşezări de pe Şomuz au constituit motive de inspiraţie. Pentru că sprijinul dumneaei este recunoscut de mulţi locuitori ai comunei, autorităţile locale au răsplătit-o în anul 2020 cu titlul de Cetăţean de Onoare.
„Fiecare om are o legendă personală. A mea este înscrisă în destinul urbei Fălticeni. Ținutul Fălticenilor a rămas locul căruia i-am dăruit toate valențele mele și toată iubirea mea de oameni. Faptele și amintirile cele mai durabile pornesc din locul natal, Dolhești (Suceava), continuând cu cele din anii de liceu, la Fălticeni, și apoi cu anii studenției, la Iași. După absolvirea Facultății de Farmacie, simțindu-mă legată de locurile natale, de părinți și de oamenii din zonă, m-am reîntors în cel mai frumos ținut din lume, dulcele târg al Fălticenilor. Calea mea nu a fost presărată numai cu roze, dar a fost norocoasă pentru o fată care s-a născut la țară, în plină iarnă, sub zodia săgetătorului, predestinat legată de Sf. Nicolae.
Din copilărie îmi vin în minte imagini cu părinții, sora și bunicii ce au sădit în mine îndrăzneala de a spera, de a visa și de a lupta. Dumnezeu mi-a dat puterea și inspirația de a face la timp alegeri care mi-au călăuzit destinul. Îmi recunosc disponibilitățile pentru muncă și modeste acte de caritate, toate făcute din omenie. Aș spune că mereu am exersat lecția iubirii de semeni! Îmi place să trăiesc în armonie cu semenii - fapt ce îmi dă bucuria umană, dar și cu natura - fapt ce îmi dă bucuria celestă, conștientă fiind că frecvențele joase ne leagă de pământ, iar cele înalte de cer. Măiestria cu care le mixăm și le dozăm ne dă echilibrul”, a precizat farmacista Maria Mitocaru.