Suceava este un județ fruntaș în ceea ce privește unitățile de procesare a laptelui și cărnii. Nici în privința unităților de panificație nu stăm rău, iar cu cele 111 astfel de centre suntem pe locul patru la nivel național, după Satu Mare, București și Timiș. Singurul aspect luat în calcul în harta întocmită de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și care în județul Suceava lipsește cu desăvârșire este un centru de ambalat ouă. Potrivit datelor existente, în județ funcționează 19 unități de procesare a cărnii, în timp ce pe locul doi se află județul Alba. În ceea ce privește unitățile de procesare a laptelui, Suceava are 14 astfel de centre, fiind astfel lider autoritar. Medicul veterinar Octavian Ilisoi, fost vicepreședinte al ANSVSA, a arătat că acest număr mare de unități de procesare este în concordanță cu efectivele de animale. ”Este o zonă cu multe fabrici de lactate pentru că avem cel mai mare număr de bovine din țară, ceea ce justifică, de asemenea, și numărul mare de abatoare. E drept că multe dintre ele sunt abatoare mici, dar acestea acoperă întreg județul”, a arătat Octavian Ilisoi. În ceea ce privește numărul mare de unități de panificație, lucrurile au un alt substrat, în condițiile în care Suceava nu este un județ axat pe cultura de cereale, asta și ca urmare a faptului că zona de munte ocupă o suprafață importantă. ”În ceea ce privește panificația, explicația ar fi aceea că în ciuda faptului că nu suntem o zonă în care se cultivă cereale în mod intensiv, locuitorii consumă pâine mai des, inclusiv tot felul de sortimente axate pe specialități sau rețete proprii și care au fost reinventate. Nu trebuie uitat nici spiritul de întreprinzător al bucovinenilor și dorința de a avea propria afacere”, a arătat Octavian Ilisoi. Fostul vicepreședinte al ANSVSA a precizat și capitolul la care suntem deficitari, respectiv creșterea păsărilor. Cea mai mare unitate de profil, Avicola Suceava, a dat faliment acum mai bine de 20 de ani, iar locul acesteia nu a mai fost ocupat pe piață de nici o altă firmă cu adevărat importantă.