Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 dec 2021 - Anul XXVI, nr. 285 (7897)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Gândurile ne pot influența viața

De fiecare dată când avem un gând negativ, la nivelul sistemului nostru nervos o cale neuronală devine mai puternică, mai densă și mai profundă. Până la urmă, gândul se transformă din cărare în șosea cu 16 benzi, adânc încastrată în rețeaua neuronală a creierului. De exemplu, când învățăm să conducem o mașină, la început e un efort foarte conștient. Însă, după câteva luni, tiparul devine atât de încastrat în creier, încât condusul devine inconștient. Cu alte cuvinte, devine automat. Devine ceva ce rulează în fundal, în timp ce noi vorbim cu pasagerii din mașină, visăm cu ochii deschiși sau cântăm pe muzica de la radio.

Când gândurile negative devin inconștiente sau operează ca un program automat care rulează în fundal în timp ce noi ne trăim viața, ele ne influențează percepțiile, interpretările, limbajul, acțiunile și emoțiile. Dacă nu identificăm și nu smulgem buruienile din inconștient – programarea negativă – ne trezim într-o luptă permanentă cu condițiile negative. În ciuda faptului că inconștientul ar putea juca un rol negativ, nu ar face niciodată ceva care să ne rănească. De fapt, inconștientul crede mereu că ne ajută. Dificultatea este că din cauza faptului că programarea inconștientă se desfășoară silențios, în fundal, n-o putem vedea întâmplându-se. Foarte des, noi acceptăm aceste programe drept adevăruri și ele devin părți din identitatea noastră.

Undele cerebrale sunt produse de impulsuri electrice sincronizate, provenind de la mase de neuroni care comunică între ei. Undele cerebrale sunt detectate folosind senzori plasați pe scalp; sunt împărțite pe lungimi de undă, care le descriu funcțiile și sunt măsurate în hertzi (cicluri pe secundă). Undele cerebrale beta apar când suntem treji, în stare de veghe, în starea obișnuită de conștiință; emit pe frecvența de 15-30 de hertzi. Apoi urmează undele cerebrale alfa, când suntem relaxați, calmi, creativi și probabil în timpul activității de vizualizare; emit pe frecvența de 9-14 hertzi. Undele cerebrale teta înseamnă relaxare profundă, când suntem în meditație, starea ideală pentru soluționarea problemelor; emit pe frecvența de 4-8 hertzi. Delta este cel mai profund tip de undă cerebrală, care apare în timpul somnului profund, fără vise, și emit pe frecvența de 1-3 hertzi.

Inconștientul poate fi accesat și observat când ne adâncim nivelul de conștiință al minții spre undele alfa inferioare, orice frecvență teta și undele cerebrale delta superioare, oriunde între 8 și 3 hertzi. Odată ce ne adâncim conștiința la aceste niveluri, putem observa cum aceste programe de bază care rulează în profunzime ne dictează percepțiile, interpretările, acțiunile și viața de zi cu zi.

Sub vârsta de șapte ani, ființele omenești sunt inconștient pur. Suntem cu toții niște mici bureți inconștienți, funcționând tot timpul pe frecvența alfa sau teta a creierului, mișunând peste tot, preluând aceste semințe de păreri de la toți cei din jur și de peste tot. Însă nu preluăm doar cuvinte. Preluăm opinii, comportamente, energii, procesarea culorilor, sentimente, gesturi, păreri: totul. De asemenea, interpretăm ceea ce observăm, pe baza înțelegerii de la vârsta de șapte ani sau mai mică, fapt care desigur că ne limitează.

De exemplu, dacă un copil de cinci ani își aude părinții certându-se, inconștientul lui absoarbe următoarele informații: cei care au grijă de mine se ceartă și discută în contradictoriu. Nu contează de câte ori îi spun ei apoi că le pare rău că a trebuit să-i vadă certându-se și că nu e frumos să zbieri. Cearta este deja programată în mintea lui, ca un comportament de familie. Părerea formată transmite mesajul că un adult își impune punctul de vedere zbierând. „Ca adult, dacă iubești pe cineva, urli la el." Adesea, copiii sunt mult mai atenți la ce fac adulții, nu la ce spun ei, și le imită comportamentele. De aceea cearta dintre părinți are un impact mai mare în dezvoltarea unui obicei sau unei credințe inconștiente decât o prelegere despre de ce nu este frumos să facă asta. Copiii îi urmăresc pe adulți pentru lecții despre „cum să devină ființe omenești" și despre „cum să supraviețuiască în lume". Acțiunile spontane repetate vor avea mereu mai mult impact decât cuvintele spuse în timpul unei singure conversații atent construite.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gândurile ne pot influența viața.
 Vizualizări articol: 2863 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.88/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 33 voturi
Gândurile ne pot influența viața4.9533

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei