Consiliul Județean Suceava și Primăria Siret au dat startul efectiv pentru lucrările de modernizare și reabilitare a Muzeului de Istorie din acest oraș, care va avea și Memorial al Holocaustului evreilor din Bucovina. Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o la Siret cu directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei, a avut predarea lucrărilor către constructor. „Aici va fi un muzeu unicat în România, cu un Memorial al Holocaustului. Siretul este un oraș cu o istorie foarte veche, fostă capitală a Moldovei, un oraș cu multe minorități, cu o istorie aparte a evreilor”, a arătat Gheorghe Flutur.
El a precizat că reabilitarea Muzeului de Istorie din Siret se va face printr-un proiect al Consiliului Județean Suceava, în valoare de 1,6 milioane de euro. El a spus că muzeul din Siret va fi amenajat pe o suprafață de circa 600 de metri pătrați, iar durata de realizare a lucrărilor este de 24 de luni. „În apropiere sunt și cele două cimitire evreiești, cele mai vechi din România, care sunt vizitate foarte des de turiști din Israel. Și sperăm ca acest muzeu să devină un loc de atracție deosebit. Muzeul va avea mai multe încăperi care prezintă orașul Siret, istoria minorităților de aici. Iar afară va fi un zid pe interiorul căruia vor fi plăcuțe cu peste 56.000 de nume ale cetățenilor evrei care au fost deportați din această zonă. Este un Memorial al Holocaustului și sunt convins că va fi un loc de pelerinaj și de vizită aici, la Siret, extrem de important”, a precizat șeful administrației județene.
De precizat că imobilul în care funcționează muzeul este monument istoric și necesitatea investiției este generată de starea precară a clădirii, uzura morală a expoziției permanente, lipsa spațiilor de depozitare și conservare, aglomerarea personalului de specialitate în spații neadecvate, lipsa unor spații și dotări pentru deservirea publicului. Terenul pe care este amplasat obiectivul are o suprafață de 1.786 mp.