Medicul veterinar dornean Petrea Dulgheru s-a întors ieri seară, târziu, dintr-un pelerinaj de câteva zile în care a ținut să ajungă în mai multe puncte cheie din țară, legate de marii unioniști ai acestui neam. Ultima oprire a lui Petrea Dulgheru a fost la Marea Unire de la Alba Iulia, loc în care ajunge la fiecare 1 Decembrie de 30 de ani. Anul acesta a fost unul special pentru doctorul Dulgheru, care sărbătorește 70 de ani de viață, 30 de ani de când merge anual la Marea Unire de la Alba Iulia și zece ani de zile de când este conducătorul soliei Cetății de Scaun a Sucevei în Cetatea Alba Carolina.
De la Cetatea Sucevei și Putna, la Sighet, Bădăcin și la Gorunul lui Horea
Doctorul Petrea Dulgheru, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava, și-a început periplul tocmai de sâmbătă, 27 octombrie, când a fost la Cetatea de Scaun a Sucevei și la Mănăstirea Putna, pentru a se închina la mormântul lui Ștefan cel Mare și a aduce un omagiu celor care organizau, în 1871, Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni de la Putna, o mișcare rămasă emblematică în idealul unității românilor, de pe vremea când Bucovina era în plină stăpânire austro-ungară.
Înainte de zorii zilei de 28 noiembrie, Dulgheru a plecat spre Sighet, unde, la Cimitirul săracilor, a pus o lumânare pentru marele Iuliu Maniu și toată elita ucisă încet dar sigur în sinistra închisoare de la Sighet. Morții de la Sighet au fost îngropați apoi pe ascuns în locul care este denumit azi Cimitirul săracilor.
Bradul plantat de Dulgheru, acum mai înalt decât el
Pelerinajul a continuat la Bădăcin - Sălaj, la Casa Memorială Iuliu Maniu, muzeu înființat și cu sprijinul doctorului Dulgheru. Aici, medicul veterinar a participat la o pomenire a marelui om de stat, artizan al Unirii de la 1918 și martir al neamului, alături de părintele Cristian Borz, salvatorul casei, și de doctorul Cornel Talos.
Dulgheru s-a bucurat să găsească în curtea casei memoriale bradul din Bucovina pe care l-a plantat în 2018, brad aflat acum peste înălțimea sa.
Următoarea oprire a fost la Țebea, în Hunedoara, la mormântul eroului național Avram Iancu și la gorunul sub care, în anul 1784, Horea i-a chemat la luptă pe moții adunați, îndemnându-i la răscoală. Lângă Gorunul lui Horea, vechi de circa 400 de ani, se mai află gorunul Regelui Ferdinand și gorunul Reginei Maria, ultimii plantați în 1924 de regi, întru cinstirea celor care au luptat pentru unirea ținuturilor românești, pe parcursul a câteva sute de ani.
Alba Iulia, a doua casă a lui Petrea Dulgheru
Lungul pelerinaj s-a încheiat ieri la Alba Iulia, unde Petrea Dulgheru a fost pentru al zecelea an conducătorul Soliei Moldovei. În Sala Unirii, Dulgheru a citit mesajul de la Suceava (redat integral în fotografiile atașate), unul care a cuprins amintiri de la primele prezențe la Alba, după Revoluția din 1989, și date istorice cu referire la unioniști, cu accent pe marea serbare de la Putna din 1871.
Dulgheru a vorbit în fața mulțimii și despre pelerinajul său din acest an, însă a atins și probleme actuale, legate de dezamăgirile actualei guvernări, însă cu un mesaj clar, de unitate și de lăsare la o parte a disensiunilor, pentru o guvernare în interesul românilor și al României.
Petrea Dulgheru a demonstrat în ultimii ani că este prezent din convingere la astfel de momente înălțătoare pentru neamul nostru, iar de câțiva ani s-a implicat și personal, inclusiv financiar, cum s-a întâmplat în cazul proiectului Casei Memoriale Iuliu Maniu de la Bădăcin - Sălaj. După cum a spus în mai multe rânduri medicul sucevean, în opinia sa, întărită în cei 30 de ani de pelerinaj, cine este român adevărat trebuie să ajungă pe 1 Decembrie la Alba Iulia, unde se simte cu adevărat că este locul Marii Uniri.