Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 26 nov 2021 - Anul XXVI, nr. 278 (7890)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Program finanțat prin Granturile SEE

Salvați Copiii îi ajută pe copiii de etnie romă din comunități sucevene vulnerabile să aibă acces la educație

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Salvați Copiii îi ajută pe copiii de etnie romă din comunități sucevene vulnerabile să aibă acces la educație, în cadrul proiectului „Servicii integrate pentru persoane de etnie romă din comunități vulnerabile”, finanțat prin Granturile SEE - ProgramulDezvoltare Locală.

La o dezbatere online organizată joi, 25 noiembrie, de Salvați Copiii, pe tema „Accesul persoanelor de etnie romă din comunități vulnerabile la servicii de sănătate, educație, sociale în județele Neamț și Suceava”, participanții (specialiști în servicii sociale, reprezentanți ai unor primării, directori de școli etc.) au concluzionat că „discriminarea copiilor de etnie romă a fost accentuată de criza sanitară. Tot mai mulți copii din comunitățile vulnerabile din Neamț și Suceava abandonează școala pentru că nu își permit costurile educației <gratuite>”.

 

Andreea, ajutată de voluntarii Salvați Copiii să continue școala

În cadrul acțiunii de joi a fost dat ca exemplu cazul unei fetițe din comuna suceveană Ciprian Porumbescu, Andreea, în vârstă de 11 ani, care s-a înscris singură la școala de vară organizată de Salvați Copiii în localitatea natală: „A întâlnit pe uliță un voluntar, l-a tras de tricou și i-a spus că vrea să învețe, pentru că o să devină profesoară. Toată vara, dimineața era la școală, iar după ore făcea curățenie în curțile vecinilor ca să câștige câțiva bani, așa că atunci când în septembrie a aflat că familia nu își mai permite costurile școlarizării ei, copila de 11 ani a fost cuprinsă de disperare. A intrat plângând în sala de clasă și a cerut sprijinul voluntarilor. Faptul că Andreea își continuă astăzi cursurile poate fi considerat un succes. Nu are însă nici o legătură cu succesul faptul că în situația sa sunt mii de copii din România, mai ales din comunitățile vulnerabile, care nu își permit costurile educației <gratuite> și care ajung să abandoneze școala”.

 

Copiii expuși la riscuri suplimentare

Președintele executiv Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu, a declarat: „Numărul copiilor care provin din medii defavorizate care ajung să abandoneze școala pentru că nu își permit costurile educației <gratuite> este cu adevărat îngrijorător, iar pandemia nu a făcut decât să adâncească astfel de probleme. Tocmai acești copii, care provin din medii vulnerabile, sunt acum expuși unor riscuri suplimentare, astfel că intervenția noastră este esențială”.

Participanții la dezbatere au mai punctat că dacă până în urmă cu aproape doi ani discriminarea copiilor din comunitățile de etnie romă însemna un loc în ultima bancă sau cel mai ponosit manual, „în cei doi ani de criză sanitară, infrastructura digitală care ar fi trebuit să le asigure accesul nediscriminatoriu la educație nu a mai ajuns până în casele lor.”

 

Activități remedialepentru elevii de etnie romă

Organizația Salvați Copiii România are o vastă experiență în oferirea de servicii sociale în comunitățile dezavantajate, fiind prezentă în 59 de comunități, din 2016 până în prezent. Salvați Copiii a creat o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru persoane vulnerabile. În perioada martie 2021 – decembrie 2023, Salvați Copiii desfășoară programe de suport educațional pentru copiii din zonele vulnerabile în cadrul proiectului „Servicii integrate pentru persoane de etnie romă din comunități vulnerabile”, finanțat prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare Locală. Astfel, anul acesta, 1.590 de copii din patru zone vulnerabile – Breasta (județul Dolj), Checea (județul Timiș), Bahna (județul Neamț) și Ciprian Porumbescu (județul Suceava) - au beneficiat de servicii educaționale în cadrul grădinițelor estivale și al unor activități remediale pentru a recupera materia din perioada în care, din cauza lipsurilor materiale și a infrastructurii digitale care nu ajunge până la casele lor, accesul la educație le-a fost negat în mod discriminatoriu.

Cele patru comunități participante la proiect își vor îmbunătăți statutul prin: numărul de copii care participă la programele educaționale, creșterea numărului de persoane încadrate pe piața formală a muncii, precum și prin reducerea inegalităților privind acoperirea cu servicii sociale și medicale. Reprezentanții Salvați Copiii au mai declarat că „prin toate aceste efecte pozitive pe termen lung, proiectul va contribui la întreruperea ciclului excluderii socio-economice și a cercului vicios al sărăciei și, implicit, la creșterea incluziunii și abilitarea romilor”. Mai multe detalii despre proiect puteți obține de la Ștefania Mircea, coordonator program, Salvați Copiii România, stefania.mircea@salvaticopiii.ro, 0745.375.148.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salvați Copiii îi ajută pe copiii de etnie romă din comunități sucevene vulnerabile să aibă acces la educație.
 Vizualizări articol: 831 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Salvați Copiii îi ajută pe copiii de etnie romă din comunități sucevene vulnerabile să aibă acces la educație0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei