Patru membri ai grupării care acționa pe zona Bilca-Vicovu de Sus, față de care au acționat procurorii DIICOT, Serviciul Teritorial Suceava și polițiștii de la BCCO Suceava, au fost arestați preventiv, după cum am arătat deja în Monitorul de Suceava.
Gruparea este acuzată de transporturi mari de țigări, de la 4.000-5.000 de pachete în sus, care erau trecute peste fâșia verde de ucraineni și apoi preluate de români.
Metodă ingenioasă de transport al țigărilor
Un caz aparte, cu privire la modul în care au fost ascunse țigările, a fost interceptat de structurile de combatere a crimei organizate în luna mai a acestui an. Unul dintre membrii grupării a preluat cantitatea de 4.870 de pachete de țigări, din apropiere de frontieră, marfa fiind depozitată inițial într-o hală aflată în zona șoselei de centură a municipiului Rădăuți, rezultă din ancheta coordonată de DIICOT.
Pe parcursul a două zile, țigările au fost băgate în 27 de găleți din material plastic de 25 de kilograme, care conțineau var lavabil. Concret, cartușele au fost introduse în găleți, au fost acoperite cu o folie din plastic, urmat de un strat de protecție de nisip și de var lavabil la suprafață. În acest mod, au sperat contrabandiștii, la eventualele controale, nimeni nu va bănui că în găleţi de var lavabil pot fi ascunse țigări.
Microbuzul urma să ajungă în Anglia, însă, oprit la Suceava (nu știm dacă transportul era deja monitorizat, probabil că da), țigările au fost descoperite și confiscate.
În urma acestui transport de contrabandă, prejudiciul creat bugetului de stat a fost calculat la peste 75.000 de lei, conform calculului făcut de Direcția Regională Vamală Iași.
Principalii membri ai celor două grupuri infracționale
Reamintim, procurorii de la DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava și polițiștii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Suceava au efectuat, marți, percheziții în cazul membrilor a două grupări despre care s-au adunat probe că au făcut transporturi mari de contrabandă peste fâșia verde, în special prin dreptul localităților Bilca și Vicovu de Sus. În cazul transporturilor interceptate a fost vorba de cantități mari de țigări confiscate, de la 5.000 de pachete în sus.
Prin activităţile infracţionale ce au putut fi probate, cele două grupări care s-au intersectat ar fi creat bugetului de stat un prejudiciu de peste 850.000 lei, aşa cum rezultă din adresele Direcţiei Regionale Vamale Iaşi.
Doi dintre membrii grupării sunt acuzați și de trafic de migranți, după ce au transportat la Suceava opt afgani.
Grupările au început să acționeze anul trecut și s-au diversificat, adunând membri noi. S-au produs chiar și fracțiuni, unul dintre membri alegând la un moment dat să acționeze singur.
23 de suspecți au fost vizați de percheziții, marea majoritate fiind conduși la sediul DIICOT pentru a fi audiați. Câțiva dintre ei nu au fost găsiți totuși la domiciliu. După audieri maraton, pe parcursul zilei de marți, marți noapte au fost emise opt ordonanțe de reținere pentru 24 de ore.
Un prim grup infracțional, rezultă din ancheta DIICOT, se învârtea în jurul lui Constantin-Romică Mucea, în vârstă de 35 de ani, din Bilca. Acesta este acuzat că, alături de fratele său și de Adelin Petruț Cuciurean, în vârstă de 20 de ani, tot din Bilca, și alți complici, împreună cu cetățeni ucraineni, au constituit un grup infracțional organizat în cursul anului 2020 și, începând cu octombrie 2020, au introdus peste fâșia verde, pe la Bilca, importante cantități de țigări (5.000-6.000 de pachete per transport).
Mihai Ungurean, în vârstă 34 de ani, Vasile Ungurean, în vârstă de 31 de ani, plus Ionuț Iulian Cotos (fost Juravle), în vârstă de 33 ani, toți din Vicovu de Sus, împreună cu cetățeni ucraineni, sunt și ei acuzați că acționau ca grup infracțional, preluând țigări de la complicii ucraineni, de regulă din zona localității Vicovu de Sus
Comunicau pe aplicații și se foloseau de mașini cu motoare cât mai puternice
De regulă, pentru a comunica, membrii grupării foloseau stații de emisie-recepție și aplicațiile WhatsApp, Facebook, Messenger și Telegram, cunoscând că acestea nu pot fi interceptate și înregistrate atât de ușor precum cele telefonice. Chiar și așa, convorbirile erau oricum scurte și codate.
Membrii grupării schimbau frecvent telefoane și acționau cu autovehicule de teren cu motoare de capacitate mare, pentru a putea scăpa de mașinile de la Poliția de Frontieră.
Autoturismele de teren aveau numere de Anglia sau numere românești false.
În urma percheziţiilor domiciliare efectuate au fost ridicate în vederea cercetărilor, printre altele, următoarele bunuri: șapte autoturisme, un microbuz, sume de bani (20.900 lei și 11.600 euro), 11.995 pachete ţigarete de provenienţă extracomunitară.
Patru mandate de arestare și patru ordonanțe de plasare sub control judiciar
Miercuri, 24 noiembrie, la propunerea DIICOT, Tribunalul Suceava a dispus arestarea preventivă a inculpaților Constantin Mucea, în vârstă de 36 ani, din Bilca, Adelin Petruț Cuciurean, în vârstă de 20 de ani, tot din Bilca, Mihai Ungureanu, în vârstă de 35 ani, și Vasile Ungurean, de 31 ani, ultimii doi din Vicovu de Sus.
Alți patru inculpați au fost plasați sub control judiciar, după 24 de ore de arest. Este vorba de Marius Galan, Ionuț Belici, Ionuț Cotos și Constantin Ungurean, tot din Bilca și Vicovu de Sus.
Toți inculpații se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a instanțelor de judecată.