Consiliul Județean Suceava va continua să investească în restaurarea și consolidarea Cetății de Scaun a Sucevei. Vicepreședintele CJ Suceava Niculai Barbă a declarat că pentru perioada următoare, într-o primă fază, se are în vedere realizarea unor lucrări pentru asigurarea integrității structurale a Cetății de Scaun, pentru consolidare și îndepărtarea unor factori de deteriorare interiori și exteriori, precum și pentru refacerea detaliilor originale de protecție, respectiv zidăria interioară și exterioară, podul de acces și pulberăria.
De asemenea, Barbă a spus că vor fi făcute lucrări la podul de acces în Cetate și la pulberărie. Vicepreședintele CJ Suceava a precizat că administrația județeană a finalizat documentația de avizare a lucrărilor de intervenție pentru Cetatea de Scaun a Sucevei, valoarea investiției ridicându-se la suma de 13,394 milioane de lei. Astfel, el a precizat că în cadrul acestui proiect vor fi realizate lucrări de consolidare și restaurare la nivelul zidului de incintă, al zidului contraescarpei, al pulberăriei și podului, lucrări de sistematizare verticală pentru preluarea apelor și dotarea cu instalații antiefracție.
„Având în vedere că s-a finalizat documentația de avizare a lucrărilor, în prima ședință de Consiliu Județean se propune aprobarea acesteia. Și urmează să includem în proiectul de buget pentru anul 2022 sumele pentru o parte din aceste lucrări și în același timp să identificăm surse de finanțare la nivel național sau din fonduri europene pentru întreaga investiție”, a declarat Niculai Barbă. El a ținut să precizeze că anul acesta administrația județeană a alocat fonduri pentru înlocuirea parțială a tehnicii multimedia din expoziția permanentă a Cetății de Scaun. „Prin sumele pe care le vom aloca în bugetul pe anul 2022 vom continua practic investițiile făcute la Cetatea de Scaun a Sucevei în perioada 2010-2015, prin acel proiect important prin care s-a realizat reabilitarea, restaurarea și consolidarea acestui monument”, a spus Niculai Barbă. El a ținut să sublinieze faptul că toate investițiile și promovarea Cetățenii de Scaun au făcut ca acest monument să fie pilonul de bază al turismului din Bucovina.
„Pentru perioada următoare vom gândi Cetatea de Scaun a Sucevei ca un pilon de bază în dezvoltarea turismului și vom aborda proiecte de amploare, pentru care propunem alocarea de sume consistente. Și vreau să reamintesc faptul că în lunile august și septembrie 2021 cetatea și muzeul au avut un număr de vizitatori mai mare decât lunile similare din anul 2019. Mai mult, trebuie reamintit faptul că în luna august, potrivit datelor oficiale, în Bucovina au fost mai mulți turiști decât în Neamț și Iași la un loc, iar în weekendul de la mijlocul aceleiași luni, în județul Suceava au fost mai mulți turişti decât pe litoral.
Având în vedere acest lucru, considerăm Cetatea de Scaun un pilon de bază în dezvoltarea turismului din județ și intenționăm să organizăm o serie de evenimente de amploare în anul care urmează și să continuăm să facem lucrări care nu au putut fi realizate prin proiectul mare de reabilitare și consolidare”, a declarat Niculai Barbă.
El a ținut să mai amintească faptul că Cetatea de Scaun a Sucevei și Muzeul Bucovinei au fost principalele atuuri pentru obținerea premiului EDEN „Suceava – Destinație europeană de excelență”.