Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 nov 2021 - Anul XXVI, nr. 273 (7885)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

19 noiembrie 2021 - 17 martie 2022

122 de eşantioane mineralogice spectaculoase, descoperite în România, expuse la Muzeul de Științele Naturii Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O expoziție itinerantă spectaculoasă, „Minerale și asociații minerale din România”,a fost deschisă vineri, 19 noiembrie, la Muzeul de Științele Naturii Suceava din cadrul Muzeului Național al Bucovinei.

Sucevenii și nu numai au posibilitatea să admire 122 de eşantioane mineralogice cu forme și culori deosebite descoperite în România, printre care, calcit, ametist, nefelin, sodalit, calcedonie albastră, cuarţ columnar și fumuriu, granat, muscovite, turmalină, rumanit și vivianit etc., eșantioane așezate în nouă vitrine.

Exponatele au fost alese pe criterii ştiinţifice (descrise pentru prima oară în România şi/sau carateristice spaţiului naţional, evidențiate cu etichete tricolore) şi muzeografice (eşantioane ce fac parte din domeniul estetic, dar mai ales rare, care să încânte ochiul vizitatorului), după cum ne-a spus curatorul expoziției, muzeograful Sorin Prisăcariu, șeful secției Mineralogie din cadrul Muzeului Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.

Publicul poate afla detalii mineralogice deosebite datorită unor lupe care sunt amplasate în șase dintre cele nouă vitrine.

De asemenea, pentru o mai bună informare a publicului despre exponatele din vitrine, echipa de specialiști de la Baia Mare, cu sprijinul muzeografului Angela Anea, şef Birou Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Național al Bucovinei, au fost amplasate și două rollup-uri în care se găsesc explicații despre premierele mineralogice românești – minerale descrise pentru prima dată în România, dar și harta geologică a României cu principalele zone metalogenetice. Toate aceste detalii de pe panourile expuse, dar și etichetele din fiecare vitrină, care conțin elemente de bază despre fiecare exponat, localizarea piesei etc. îl fac pe vizitator să plece de la expoziție mai „bogat” în informații despre lumea fascinantă a „florilor de mină”.

 

„O premieră pentru România. Este un proiect inedit”

Pe lângă multe exponate unice care se găsesc în patrimoniul Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, expoziția cuprinde și minerale rare obținute de la parteneri din țară, piese ce fac parte din colecțiile unor muzee de mineralogie și instituții de învățământ superior din țară (Iași, Cluj, București etc),fiecare piesă purtând o etichetă explicativă, unde este specificat și locul de unde provine.

Muzeograful Sorin Prisăcariu, curatorul expoziției, ne-a spus că municipiul Suceava este cel de-al IX-a oraș în care a ajuns expoziția. „Noi spunem că este o premieră pentru România. Este un proiect inedit, în care sunt expuse minerale descrise și găsite pe teritoriul României, dar și asociații minerale unice caracteristice spațiului național, și nu neapărat spațiului național, cât a zonei de nord a țării, din așa-numitul lanț neogen vulcanic, Oaș-Gutâi-Țibleș, din care au provenit o sumedenie de exemplare mineralogice de excepție, așa numitele flori de mină. Un loc important în expoziție îl ocupă mineralele descoperite pentru prima dată în România, care exemplifică și promovează zestrea mineralogică a spațiului românesc, cu accent pe contribuția adusă de țara noastră la dezvoltarea patrimoniului mineralogic universal”, ne-a spus Sorin Prisăcariu, completând că această expoziție este și un „demers patriotic, așa știm noi să ne manifestăm patriotismul, arătând tuturor comorile mineralogice ale României”.

 

Exponate unice

Am mai aflat de la specialiștii din Baia Mare că zona de nord a României este recunoscută pe plan internațional pentru mineralogia complexă și spectaculoasă. Puteți vedea în expoziție florile de mină din această zonă (unele au caracter unic): un eșantion mineral din baritină și stibină de la Mina Baia Sprie, unic în lume, calcitele în formă sferică (găsite numai la Mina Herja), baritina de culoare roșie, unică pe plan mondial, descrisă exclusiv la Mina Baia Sprie, exponate care se găsesc în patrimoniul Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.

 

Expoziția itinerantă poate fi vizitată în perioada 19 noiembrie 2021 - 17 martie 2022, la Muzeul de Științele Naturii.

Acest proiect expozițional a apărut ca rod al colaborării mai multor instituții cu profil geologic din țară (Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, Academia Română – Secția de Științe Geonomice; Universitatea din București – Facultatea de Geologie și Geofizică; Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca – Facultatea de Biologie și Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași – Facultatea de Geografie și Geologie, Institutul Geologic al României – Muzeul Național de Geologie București) și face parte din proiectul cultural „Minerale românești – contributor la patrimoniul cultural european”, realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 122 de eşantioane mineralogice spectaculoase, descoperite în România, expuse la Muzeul de Științele Naturii Suceava.
 Vizualizări articol: 1220 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
122 de eşantioane mineralogice spectaculoase, descoperite în România, expuse la Muzeul de Științele Naturii Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei