Alertele privind produse alimentare animale sau non-animale care conțin substanțe neconforme ori bacterii și au ajuns pe rafturile magazinelor din toată țara, implicit și de la Suceava, s-au înmulțit foarte mult din păcate în ultimele luni de zile. De la înghețate cu conținut ridicat de oxid de etilenă s-a ajuns până la pâine congelată cu probleme de același gen.
Ultimele produse retrase recent sunt două sortimente din carne, ce erau comercializate la Carrefour Suceava.
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava a fost notificată cu privire la tobă cu bacteria Listeria Monocytogenes, o bacterie care provoacă la om boala denumită listerioză, și de pipote de pui din Polonia, cu salmonela.
În cazul tobei a fost vorba de aproape 5 kilograme de marfă, iar la pipotele din lotul problemă cantitatea scoasă la vânzare a fost de 15 kilograme.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, ne-a declarat că din păcate alertele privind produsele neconforme sunt transmise de multe ori tardiv, astfel că produsele sunt în mare parte vândute la data introducerii alertei.
În cazul magazinului Carrefour, DSVSA Suceava a aplicat o amendă de 12.000 de lei, pentru întârzierea notificării din partea magazinului.
Pe de altă parte, atât Carrefour cât și alte magazine mari au sisteme proprii de alertă și trimit produse la laborator, prin sondaj, din mărfurile pe care le comercializează.
”Facem apel la consumatori să fie foarte atenți la ce consumă, mai ales când e vorba de produse alimentare perisabile. Este foarte important să urmărească ca lanțul de producție să fie cât mai scurt, la fel și lanțul frigorific să fie cât mai scurt posibil”, au transmis sanitar-veterinarii.
Cu alte cuvinte, cu cât produsul provine de mai aproape de locul de consum, cu atât este mai puțin probabil să fie probleme.
În cazul tobei cu bacteria amintită mai sus este primul produs de origine autohtonă depistat cu probleme. Restul au fost mărfuri de import.
O problemă care trebuie remediată cât mai urgent este legată de când sunt transmise aceste alerte privind produsele care au substanțe periculoase sau bacterii. De cele mai multe ori, alertele sunt tardive, când produsele sunt vândute și în mare parte consumate.
Printre alertele recente, la care echipele de inspectori sanitar-veterinari din Suceava au lucrat în ultima perioadă, se numără sosuri, pâine baghetă (produs congelat), maioneză cu conținut de oxid de etilenă, lămâi turcești cu valori de pesticide peste limitele legale, condimente cu aflatoxine (urme de mucegai), carne de pasăre de origine poloneză contaminată cu salmonela și chiar suplimente alimentare pentru sportivi cu oxid de etilenă.