Un proiect realizat de cadre didactice și cercetători din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava s-a clasat pe primul loc în cadrul Competiției Naționale de ”Proiecte de finanțare a excelenței în cercetare, dezvoltare și inovare (CDI)”, dedicată universităților și institutelor naționale de cercetare și dezvoltare. Domeniul în care s-a obținut performanța este Bioeconomie, denumirea proiectului lansat pentru obținerea finanțării fiind ”Proiect de dezvoltare instituțională a Universității Ștefan cel Mare din Suceava, pentru creșterea performanțelor și a capacității de cercetare, dezvoltare și inovare interdisciplinară în domeniul Bioeconomie”. Rezultatele intermediare ale evaluărilor au plasat proiectul universității sucevene pe primul loc, cu 92,84 puncte, acest fapt asigurând o finanţare de 6,4 milioane de lei pentru următorii 3 ani.
Cadre didactice și cercetători din USV, implicaţi în atingerea obiectivelor propuse
Obiectivele specifice propuse prin intermediul acestui proiect constau în dezvoltarea bazei material din cadrul USV, prin achiziția de echipamente de cercetare și consumabile, dezvoltarea resursei umane din regiune în domeniul bioeconomiei prin susținerea a 12 tineri doctoranzi, dezvoltarea colaborării cu parteneri publici și privați în domeniul bioeconomiei, susținerea publicării de articole științifice ale USV în reviste de prestigiu, consolidarea activității de inventică din cadrul USV, precum și creșterea gradului de valorificare a rezultatelor cercetării prin diferite metode.
Proiectul este coordonat de prof. univ. dr. Mihai Dimian, prorector cu activitatea ştiinţifică, cu sprijinul prof. univ. dr. Mihai Covașă, decan interimar al Facultăţii de Medicină şi Ştiinţe Biologice, responsabil pentru coordonarea activităţilor suport de cercetare şi diseminare, prof. univ. dr. Laura Bouriaud, director al Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat, responsabilă cu atragerea şi dezvoltarea resursei umane tinere pentru cercetare, prof. univ. dr. Mircea Oroian, decan al Facultăţii de Inginerie Alimentară, responsabil cu dezvoltarea bazei materiale, prof. univ. dr. Gheorghe Gutt, director al Parcului Industrial Bucovina, responsabil de coordonarea activităţilor suport de brevetare, inventică şi inovare, şi prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rector al Universităţii, responsabil cu dezvoltarea parteneriatelor şi coordonarea programului de mobilităţi. Pentru realizarea tuturor obiectivelor propuse au fost implicate 50 de cadre didactice și cercetători științifici selectați din cadrul a patru facultăți, care vor activa în cinci echipe de cercetare. Rezultatele competiției pot fi consultate la adresa: