Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava și-a făcut bilanțul activității la 9 luni de zile, în privința sancțiunilor concluzia fiind că s-au dat majoritar avertismente, însă acolo unde a fost cazul de amenzi acestea au fost mari, în ton cu legislația. În aceste condiții, doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a transmis un avertisment agenților economici, în special celor la care s-au găsit deja nereguli, cu privire la îmbunătățirea normelor de igienă, cu atât mai mult când este vorba de mărfuri alimentare, de origine animală sau non-animală. După cum s-a constatat și în vară, în multe zone aglomerate turistic din Suceava sunt deficiențe importante de igienă, de la modul de depozitare a mărfii, până la fișele de sănătate ale celor care lucrează cu alimente, lipsa toaletelor și surselor de apă etc.
„Agenții economici, chiar și cei mici, care au deschise rulote sau alte astfel de puncte mici de vânzare, trebuie să înțeleagă că nu pot funcționa oricum, că trebuie să se înregistreze sanitar-veterinar, ceea ce înseamnă că trebuie să facă dovada că personalul are acces la o sursă de apă și la o toaletă doar pentru personal. Sunt până la urmă niște condiții minime, când vorbim de produse alimentare vândute turiștilor. Vom continua aceste controale și în următoarea perioadă, având în vedere apropierea sărbătorilor de iarnă”, a transmis doctorul Voloșeniuc.
El a subliniat că numărul mare de avertismente aplicate în raport cu amenzile arată că instituția pe care o conduce nu are ca prioritate amendarea agenților economici, ci supravegherea acestora și îndreptarea imediată a deficiențelor constatate.
La capitolul amenzi, în ceea ce privește siguranța alimentelor de origine animală, au fost aplicate 81 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 170.000 de lei, printre ele și 67 de avertismente. Se observă așadar că în cazurile în care s-au dat amenzi, acestea sunt mari.
Neregulile cele mai frecvente au constat în condiții de igienă necorespunzătoare, depozitare necorespunzătoare, lipsă probe de mâncare colectivă, manipulare necorespunzătoare a produselor alimentare, etichetare necorespunzătoare, fișe de sănătate angajați neactualizate etc.
La capitolul siguranța alimentelor de origine nonanimală, s-au dat 66 de sancțiuni constând în avertismente și s-au aplicat amenzi la nouă unități (trei magazine alimentare, trei baruri, un depozit de legume fructe, o secție îmbuteliere ape minerale şi un supermarket) cu suma totală de 57.800 lei.
Aceste sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea condițiilor de igienă, nerespectarea planului anual de autocontrol, neverificarea stării de sănătate a personalului lucrător, depozitare necorespunzătoare, manipulare şi depozitare necorespunzătoare a fructelor.