Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 16 nov 2021 - Anul XXVI, nr. 269 (7881)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Jenant

Hoții și nepăsarea au transformat mai multe ferme de porci într-un complex al ororii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Înainte de a ajunge în comuna Slatina dinspre Mălini, undeva pe partea stângă, de la șoseaua principală se vede un complex de clădiri. La prima vedere par abandonate, iar senzația devine certitudine imediat ce ajungi în zona respectivă. Clădiri neterminate, unele din ele distruse și din care se vede cu ochiul liber că s-a furat și probabil se mai fură și acum și multă vegetație care a crescut, sunt câteva ingrediente ale unui tablou care te strânge în spate. Aici ar fi trebuit să funcționeze mai multe ferme de creștere a animalelor, respectiv a porcilor. Pentru a realiza acest proiect, mai multe persoane care reprezentau o serie de firme au făcut demersurile necesare pentru a accesa fonduri europene. Cu ajutorul unui individ din Iași, dar cu origini în zona Slatina, au reușit să realizeze documentația și au luat și mare parte din bani. Numai că pe fir au intrat procurorii Direcției Naționale Anticorupție, care, în urma unei anchete laborioase, au ajuns la concluzia că acolo s-a furat ca în codru. Rezultatul a fost trimiterea în judecată a nu mai puțin de 12 persoane într-un dosar care bate pasul pe loc la Tribunalul Suceava de 3 ani și jumătate. În cele 36 de termene care au avut loc până în prezent nu s-a ajuns la nici o concluzie, iar finalul este greu de anticipat. Nu soluția din dosar, ci termenul de finalizare a acțiunii judecătorești. Și, în timp ce dosarul se mișcă extrem de lent, construcțiile destinate fermelor de porci au devenit o paragină și un loc din care hoții se alimentează constant. E drept, totul este favorizat și de faptul că în acea zonă, situată în plin câmp, nu există nici măcar un singur paznic, darămite alte mijloace de supraveghere.

Între timp, pentru valorificarea măcar parțială și recuperarea unor sume de bani din prejudiciul de circa 5 milioane de euro, firmele care au accesat fonduri sunt scoase la mezat de societăți de lichidare. În unele cazuri, ce a rămas din fermele de porci construite acum zece ani nici măcar nu a fost evaluat, astfel încât nu pot fi scoase la vânzare. Sunt și situații unde lucrurile sunt mai evoluate. De exemplu, bunurile firmei Terra Zootehnic sunt scoase la licitație pentru suma de 262.000 de lei, asta după ce prețul inițial a fost de 292.000 de lei. În acest preț sunt scoase la mezat teren extravilan în suprafață de 5.878 mp, bucătărie furajeră cu suprafața construită la sol de 227 mp, două silozuri de 2×100 mp și două grajduri îngrășare suine de 2×746 mp, construite în anul 2011. La cum arată în acest moment fermele de porci este greu de crezut că vreo persoană sau firmă va fi dispusă să achite sumele cerute. Recuperarea prejudiciului de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Primăria Slatina devine astfel o misiune imposibilă.

 

Cine sunt cele 12 persoane trimise în judecată de procurorii DNA Suceava

Procurorii DNA Suceava au trimis în judecată 12 persoane într-un dosar ce vizează obţinerea frauduloasă de finanţări din fonduri ale Uniunii Europene. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Ilie Daneliuc, Lăcrămioara Daneliuc, Neculai Barbu, Andrei Iuzic, Lucian Grigoraş, Nicolae Ştefan, Emil Dănuţ Lucău, Vasile Durlihac, Violeta Tudosi, SC Aida SRL, SC Dani Aura SRL, SC Lik – Vox SRL, SC Robert Zootehnic SRL, SC Terra Zootehnic SRL şi SC Green Tur Bucovina SRL, pentru comiterea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată şi Dumitru Ştefan, Costinel Birău şi Eusebiu Adrian Catrinescu, administratorii unor societăţi comerciale pentru comiterea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. În perioada 2009-2012, inculpatul Dumitru Ştefan, în calitate de consultant al unei societăţi comerciale, i-a sprijinit la Ilie Daneliuc, Lăcrămioara Daneliuc, Neculai Barbu, Andrei Iuzic, Lucian Grigoraş, Nicolae Ştefan, Emil Dănuş Lucău, Vasile Durlihac, Violeta Tudosi, SC Aida SRL, SC Dani Aura SRL, SC Lik – Vox SRL, SC Robert Zootehnic SRL, SC Terra Zootehnic SRL, SC Green Tur Bucovina SRL, să depună cu intenţie la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit - Centru regional Iaşi, cereri de finanţare pentru realizarea unor proiecte finanţate din fonduri europene, în domeniul zootehnic, mai exact înfiinţarea a cinci ferme de creştere a porcilor şi modernizarea unei fabrici de procesare a produselor lactate şi a brânzeturilor. Pe parcursul implementării proiectelor, beneficiarii fondurilor au depus, la aceeaşi instituţie, documente false şi inexacte întocmite de inculpaţii Costinel Birău, Eusebiu Adrian Catrinescu, în calitate de administratori ai unor firme de tip fantomă, şi Dumitru Ştefan, în calitate de consultant. Documentele au vizat îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, fraudarea procedurilor de selecţie de oferte pentru atribuirea contractelor de servicii şi mărirea nejustificativă a cheltuielilor eligibile, activităţi ce au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept a fondurilor respective.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hoții și nepăsarea au transformat mai multe ferme de porci într-un complex al ororii.
 Vizualizări articol: 3422 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Hoții și nepăsarea au transformat mai multe ferme de porci într-un complex al ororii3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei