Majoritatea unităților de învățământ de la nivelul județului Suceava rămân deocamdată în sistem de predare online, deși rata de incidență a Covid-19 scade accelerat, ajungând la sub 3 la mie și în municipiul Suceava. Criteriul ratei de vaccinare de 60% în rândul cadrelor didactice rămâne singurul luat în calcul, cu lacune foarte mari în ceea ce privește modul de calcul, din punctul nostru de vedere și nu numai al nostru.
„Dacă două angajate sunt vaccinate și două trecute prin boală cum se poate atinge pragul de 60%?”
O situație care ne-a fost semnalată din mai multe medii este legată de unitățile de învățământ mici, la care acum rata de vaccinare se calculează separat, nu pe unitatea mai mare de care aparțin.
Sunt multe situații de grădinițe, inclusiv din municipiul Suceava, în care sunt patru angajate, trei educatoare și o femeie de serviciu. Având în vedere că sunt angajate trecute prin boală ori care au adeverințe medicale prin care nu li se recomandă vaccinarea, sunt situații în care rata de 60% nu poate fi atinsă fizic. Concret, dacă două angajate sunt vaccinate și două trecute prin boală cum se poate atinge pragul de 60%? Asta în condițiile în care cei trecuți prin boală cu certificat verde au drepturi ca și un vaccinat timp de 180 de zile. Din păcate, în cazul școlilor, nu se iau în calcul profesorii trecuți prin boală, deși absolut toate studiile științifice îi dau cu imunitate dobândită pentru cel puțin 6 luni. Este destul de evident că este un fapt anormal, o metodă prin care cei de la Ministerul Sănătății s-au gândit să crească forțat rata de vaccinare indiferent de consecințe și de afectarea celor total nevinovați – copiii.
Un alt efect este că s-a ajuns deja la conflicte serioase între cadrele didactice care nu vor să se vaccineze și părinții exasperați că ai lor copii nu merg încă la școală, deși văd că alții sunt deja la cursuri de mai bine de o săptămână. Iar o analiză mai profundă arată că fiecare are dreptate, în felul său.
Cei mai afectați, copiii de grădiniță care nu pot face cursuri online
Chiar dacă astfel de situații sunt excepții, este cert că acest prag de 60% este cu atât mai greu de atins cu cât unitatea de învățământ este mai mică, deci opțiunile mai puține. Iar asta se întâmplă cel mai mult la grădinițe, acolo unde nici măcar nu se poate pune problema de cursuri online, după cum o arată și recomandările și notele trimise în teritoriu de Ministerul Educației. Consecința? Copii de 4, 5 sau 6 ani care stau deja de mai mult de trei săptămâni acasă, fără acces la socializare și educație.
Profesorul Ciprian Anton, inspector general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Suceava, ne-a confirmat că are cunoștință de cazuri de acest gen, cu unități de învățământ mici care nu ating pragul de 60% nu pentru că se refuză din start vaccinarea, ci pentru că sunt cadre didactice trecute prin boală ori care au adeverințe medicale în care nu li se recomandă vaccinarea.
Profesorul Ciprian Anton și-a manifestat încrederea că se va decide în scurt timp revenirea școlilor în format fizic, acolo unde rata de incidență este scăzută și în scădere, ceea ce este evident din plin în cazul întregului județ Suceava.