Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 nov 2021 - Anul XXVI, nr. 269 (7881)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă

Baroul Suceava, bun de plată în cazul unei reclamații de hărțuire sexuală între avocați

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un avocat din Rădăuți a câștigat definitiv în instanță un litigiu cu Baroul de avocați Suceava, din care face parte, după o „telenovelă” începută acum mai bine de șapte ani de zile. Baroul Suceava trebuie să-i achite avocatului Tudor Sălăgean suma de 5.000 de lei, daune morale, după ce l-a băgat pe acesta într-o comisie de disciplină, anchetă peste care apoi s-a așternut o liniște totală.

Răbdător, avocatul a trecut prin toate etapele litigiului și printr-un proces trecut pe la trei instanțe de judecată, până la finele săptămânii trecute, când sentința a rămas definitivă și irevocabilă.

 

Aspecte de ”cancan rădăuțean”, în comisia de disciplină a Baroului Suceava

În anul 2014, o avocată din Rădăuți, A.V., a depus o sesizare către Baroul Suceava, una total atipică. Ea reclama o serie de aspecte care aduc ”atingere onoarei și prestigiului de avocat”, cel acuzat fiind colegul său Tudor Sălăgean.

Avocata a reclamat că este hărțuită sexual de colegul Sălăgean. Printre altele, avocata a sesizat că ”acesta, în mod repetat, mă urmărește fără drept și fără un interes legitim” ori că ”în câteva rânduri s-a apropiat de mine nefiresc de mult și i-am solicitat să se îndepărteze deoarece îmi creează o stare de temere, aspect care l-a bucurat profund”.

În replică, avocatul a răspuns în scris Baroului Suceava că este ”heterosexual practicant, angajat într-o relație stabilă de aproximativ 10 ani și chiar dacă aș fi singur femeia care mi-ar atrage atenția ar trebui să aibă vârsta maximă de 39 de ani și să fie fără obligații, ambele condiții nefiind îndeplinite de către doamna avocat”.

Aceste aspecte de ”cancan rădăuțean” au fost luate suspect de în serios de Baroul Suceava, care a admis plângerea avocatei și a demarat o acțiune disciplinară împotriva lui Tudor Sălăgean. Asta se întâmpla în 2014, când decan al Baroului Suceava era avocatul Sorin Rusu.

De amintit, în treacăt, că între cei doi au mai fost divergențe, avocata fiind reclamată de o clientă a lui Sălăgean.

 

Răspuns halucinant: Cercetarea disciplinară nu s-a mai făcut

În timp ce se pregătea să se apere în fața comisiei de disciplină, Tudor Sălăgean a constat că nu se întâmplă nimic. Adică nu este chemat la nici o comisie de cercetare.

Avocatul a înaintat hârtii oficiale către Baroul Suceava, în care a solicitat să i se comunice ce se întâmplă în cazul cercetării sale disciplinare.

Răspunsul halucinant a venit abia în octombrie 2018. Avocatul Liviu Mihai, actualul decan al Baroului Suceava, i-a răspuns că decizia din 2014 nu a fost urmată de exercitarea acțiunii disciplinare. Altfel spus, s-a declanșat cercetarea, dar ulterior aceasta nu s-a mai făcut.

 

Sălăgean susține că a avut de suferit profesional, dar și personal, în relația cu partenera de viață

Avocatul Sălăgean spune că în acești ani în care s-a știut în breaslă că este cercetat disciplinar a avut de suferit, în primul rând prin prisma reputației și implicit și a clientelei.

El a arătat că a avut de suferit și pe plan personal, trebuind să-i explice partenerei de viață că acuzațiile colegei nu sunt reale și că nu face avansuri femeilor când este la muncă. 

 

Ce a stabilit instanța de judecată

După răspunsul Baroului Suceava, prin care se stipula negru pe alb că exercitarea acțiunii disciplinare a rămas în aer, avocatul a deschis o acțiune în instanță, mai întâi la Judecătoria Rădăuţi. El a cerut instanței ca avocata și baroul să îi achite despăgubiri. În cazul Baroului Suceava, el a arătat că o astfel de sesizare nu era de competența baroului (care o putea îndruma pe avocată spre o plângere penală eventual, dacă avea probe la afirmații) și apoi că a demarat cercetarea sa disciplinară fără a o mai continua.

Prin hotărârea Tribunalului Suceava, confirmată și de Curtea de Apel Suceava, acțiunea sa a fost admisă în parte, doar cu privire la Baroul Suceava.

”Cheia” dosarului a fost legată de acel răspuns prin care baroul confirma că nu a mai făcut nici o cercetare față de el, deși o demarase.

Tribunalul Suceava a constatat că exercitarea acțiunii disciplinare de către Consiliul Baroului Suceava nu a fost urmată de desemnarea consilierului însărcinat cu susținerea acesteia la instanța disciplinară, care, după fixarea unui termen de judecată, trebuia să cerceteze cazul și în final să hotărască, pronunțând o decizie disciplinară”.

În aceste condiții, Tribunalul Suceava a obligat Baroul Suceava să plătească către reclamant, respectiv avocatul Sălăgean, suma de 5.000 de lei, cu titlul de daune materiale.

 

Tudor Sălăgean: „Sumele obținute vor fi donate în scop caritabil, scopul acțiunii a fost apărarea unor principii în care cred cu tărie”

Chiar dacă avocatul Sălăgean a solicitat o sumă mult mai mare, el a acceptat soluția drept corectă, arătând că miza acestui litigiu nu a fost de natură financiară.     

„Sumele obținute vor fi donate în scop caritabil, scopul acțiunii a fost apărarea unor principii în care cred cu tărie. Însă ce m-a frapat a fost atitudinea instituțională a breslei, respectiv a Baroului Suceava, care, prin reprezentanții acestuia, pe lângă că au dat dovadă de o slabă pregătire în ceea ce privește legislația specifică organizării profesiei, nici nu au înțeles exact care le este menirea privind demnitățile în care au fost aleși, urmând ca despăgubirile să le suporte toți membrii obștei avocaturii sucevene, având deschisă bineînțeles calea unei acțiuni în regres împotriva vinovaților”, a declarat avocatul Tudor Sălăgean.

 

Baroul și avocata nu mai comentează pe acest subiect

Contactat de Monitorul de Suceava, avocatul Liviu Mihai, decanul Baroului Suceava, a declarat că nu exprimă nici un punct de vedere în acest caz, mai ales că este vorba de o decizie definitivă a instanțelor de judecată.

Am contactat-o și pe avocata A.V, care a precizat că nu o mai interesează acest subiect.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Baroul Suceava, bun de plată în cazul unei reclamații de hărțuire sexuală între avocați.
 Vizualizări articol: 5178 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Baroul Suceava, bun de plată în cazul unei reclamații de hărțuire sexuală între avocați4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei