O fântână arteziană muzicală, cu un luciu de apă întins pe 3.000 de metri pătrați, cu jeturi de până la 35 de metri înălțime, este noul proiect cu fonduri europene finalizat la Gura Humorului.
Proiectul Parcul Fântânii s-a ridicat pe un loc unde până acum câțiva ani era o groapă de gunoi, cu deșeuri din construcții, plină derăchiteși rozătoare.
Acum însă, așa cum vedeți în imaginile atașate acestui material (pentru video intrați pe www.monitorulsv.ro - n.a.) locul s-a transformat într-una dintre principalele atracții turistice ale orășelului stațiune aflat la aproximativ 35 de kilometri de municipiul Suceava.
Imaginile cu impresionanta fântână de la Gura Humorului, transmise live de Monitorul pe pagina noastră de Facebook, au devenit virale, însă pentru toți cei care nu au apucat să le vadă, fântâna va fi dată în folosință la primăvară.
La sfârșitul săptămânii trecute s-a făcut doar recepția lucrărilor, iar apoi investiția a intrat în conservare pe toată perioada sezonului rece. Din primăvară, însă, dă asigurări primarul din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, fântâna va fi inaugurată și luni la rând va fi cu siguranță în top trei obiective de vizitat din localitate.
“În fiecare seară va fi o oră de program muzical pe genuri diferite, iar turiștii sau localnicii, vor putea sta pe băncuțe sau pe pături, pe iarbă, să se bucure de spectacol și de aerul de munte. Aici, în parc, veți vedea peste tot afișe cu «Vă rugăm călcați iarba!», iar în imediata apropiere a fântânii există un skatepark, pretabil și pentru biciclete”, explică primarul Marius Ursaciuc, precizând că din primăvară se vor putea face și plimbări cu barca pe luciul apei, pe sub podurile arcuite și printre jeturi de apă.
Satul Hobbiților e aproape gata!
La câteva sute de metri de Parcul Fântânii, e aroape gata un alt super proiect: Parcul Satul Hobbiților, un parc de joacă pentru copii, cu căsuțe acoperite cu pământ și înierbate, precum cele din romanele de fantezie scrise de JRR Tolkien, “Hobbitul” și „Stăpânul Inelelor”.
Am fost în el la sfârșitul săptămânii trecute și am aflat de la primarul Marius Ursaciuc că încearcă să fie organizat acolo, începând de luna viitoare... Orășelul Copiilor.
Deocamdată, Satul Hobbiților nu este deschis, însă va fi, cu siguranță, preferatul copiilor. Vor putea asculta povești, vor putea urmări desene animate și filmulețe în 3D, și se vor putea transpune în fel de fel de personaje din Castelul Hobbiților și chiar să fie stâpânii regatului. Dar și să se amuze copios privindu-se în oglinzile deformate ori încercând să găsească ieșirea din labirintul verde.
Și dacă arzi de nerăbdare, vezi că pe pagina de Facebook a Monitorului la clipuri video, avem un live făcut de acolo joia trecută.
Deși se lăsase întunericul am făcut o tură prin Văgăuna lui Gandalf, Scorbura lui Frodo, Grota cu 1000 de și una de fețe, Sala Tronului și Castelul Hobbiților. Vezi totul aici(video disponibil pe www.monitorulsv.ro – n.a.)
“Suntem o stațiune de 12 luni, unde ai ce face tot timpul anului.”
Prin cele două proiecte, Parcul Fântânii și Parcul Satul Hobbiților, se adaugă alte 7,5 hectare de teren Complexului Ariniș care ajunge astfel la 30,5 hectare.
“Suntem o stațiune de 12 luni, unde ai ce face tot timpul anului. De exemplu, puteți să urcați în turn (Turnul de Observare Șoimul) și să vă bucurați de priveliștea extraordinară sau să stați în piscină la baza pârtiei și să vă uitați la familia care schiază. Și nu uitați, Gura Humorului are un lucru unic: Indiferent ce păcate faceți seara, avem la cel puțin patru kilometri mai multe monumente Unesco în care vi se iartă toate greșelile... Plecați curați de la Gura Humorului și cu câteva kilograme în plus sau în minus, cum doriți, pentru că există trasee pe care puteți arde toate caloriile pe care bucătarii și bucătăresele noastre minunate o să le pună pe dumneavostră”, e mesajul carismaticului primar de la Gura Humorului.
Una peste alta, în fostul orășel minier de dinainte de Revoluție, sunt la ora actuală 27 de șantiere deschise, cu proiecte importante în sănătate, învățământ, cultură, infrastructură rutieră.
Nimic nu e întâmplător, dacă avem în vedere și un aspect care merită reamintit în acest context: Gura Humorului a fost primul oraș din România unde s-a realizat primul mare proiect cu fonduri europene în faza de preaderare a României la UE: pârtia de schi și piscina acoperită.
Cea mai lungă tiroliană și cel mai lung traseu de bob de vară
Pe lista viitoarelor proiecte de la Gura Humorului se numără și cel mai lung traseu de tiroliană din Europa, care va avea în jur de 2,2 kilometri (proiect deja demarat). “Vor fi două trasee, iar viteza maximă va fi de 150 de kilometri la oră. Chiar râdeam cu constructorii că acolo nu mai e nevoie de cască, acolo îți trebuie pampers”, adaugăMarius Ursaciuc.
Un alt proiect pe care îl au în vedere autoritățile de la Gura Humorului este cel mai lung traseu de bob de vară din România (cca. 2 kilometri), care va traversa pârtia și va trece și printr-un tunel.
De asemenea, se are în vedere și un aqua-parc și o bază sportivă modernă.
Iar dacă vă îndoiți că le veți vedea realizate, uitați-vă bine peste transformarea din ultimii ani a orășelului minier devenit oraș stațiune de interes național.
A, să nu uit, în curând se va deschise și noua popicărie din Complexul Ariniș, pe amplasamentul vechii popicării de la Gura Humorului, în Parcul Ariniș.