O asociație de proprietari din Suceava se află în procedură de executare silită din luna februarie a anului trecut, după ce a fost obligată de instanță, prin decizie definitivă, să îi achite unei locatare suma de 7.910 lei, cheltuieli de judecată, în urma unor procese.
Femeia care a câștigat procesul, Carmen Hulubaș, s-a văzut nevoită să apeleze la un executor judecătoresc din cauză că Asociația de proprietari nr. 74 Suceava nu a pus în aplicare decizia instanței.
Din păcate, cum este adesea în România, lucrurile nu sunt deloc simple pentru femeia care a câștigat procesul. Asta pentru că Asociația 74 are poprire pe cont, din partea lichidatorului defunctei Termica, pentru recuperarea unor datorii.
În România, și deciziile definitive și irevocabile sunt extrem de greu de pus în aplicare
Carmen Hulubaș a avut în trecut datorii la asociația de care aparține, astfel că s-a ajuns la acțiuni în instanță. Femeia spune că din cauza situației dificile în care s-a aflat la un moment dat a ajuns să aibă unele datorii, însă nu le-a recunoscut decât în parte, susținând că multe facturi au fost umflate.
Cert este că s-a ajuns la procese, Carmen Hulubaș fiind obligată la un moment dat de instanță să achite sume în contul unor datorii. Pe de altă parte, Carmen Hulubaș a câștigat și ea un proces cu Asociația 74 Suceava. Tocmai din august 2019, instanța a obligat Asociația 74 să-i plătească suma de 7.910 lei, reprezentând cheltuieli de judecată.
Cu decizia definitivă în mână, femeia s-a trezit că fosta conducere a asociației refuză să o pună în aplicare.
După ce și-a mâncat nervii și sănătatea în acest conflict, femeia a ajuns la executorul judecătoresc Sarmis Cîmpulungeanu, care a demarat o acțiune în instanță.
Încă din februarie 2020, Judecătoria Suceava a admis cererea de încuviințare a executării silite formulată de executorul judecătoresc și a obligat debitorul, Asociația de proprietari 74 Suceava, la plata sumei de 7.910 lei, reprezentând cheltuieli de judecată, la care se vor adăuga cheltuieli de executare.
Chiar și așa, cu executor judecătoresc și executare silită încuviințată de instanță, păgubita nu a văzut vreun leu până acum.
Femeia care a câștigat procesul, revoltată de soluția ”300 de lei pe lună”
Executorul judecătoresc nu a avut cum interveni mai în forță în condițiile în care asociația avea deja poprirea pe conturi din partea lichidatorului Termica, după cum am arătat mai sus.
În aceste condiții, între executor și actualul administrator al asociației s-a ajuns la consensul ca asociația să-i achite lui Carmen Hulubaș suma de 300 de lei pe lună, până la acoperirea debitului.
Carmen Hulubaș se declară revoltată și total nemulțumită de această soluție, cu 300 de lei lunar, și spune că, având în vedere întârzierea enormă, ar trebui să primească toți banii odată. Femeia spune că până la acest moment nu a primit nici un leu din debit. Cu 300 de lei pe lună, femeia ar urma să-și recupereze debitul în mai mult de doi ani de zile.
”Din păcate, nu avem disponibilitatea de a achita suma integral sau în tranșe mai mari”
Contactată de Monitorul de Suceava Mihaela Ponor, actualul administrator al Asociației 74, a declarat că varianta cu 300 de lei lunar este maxim cât poate da asociația, având în vedere situația financiară delicată în care se află. Ea a declarat că a început să vireze câte 300 de lei lunar, din luna august, în contul care i s-a pus la dispoziție din partea executorului.
”Din păcate, nu avem disponibilitatea de a achita suma integral sau în tranșe mai mari, nu este vorba de rea voință sau altceva, a constatat și domnul executor. O rugăm pe doamna Hulubaș să vină la asociație, să colaboreze cu noi, să căutăm soluții pentru medierea conflictului”, a declarat Mihaela Ponor.
Mihaela Ponor a mai spus că este de doi ani de zile administrator al asociației și nu era implicată în litigiu la vremea proceselor. Aceasta a mai spus că procesul privind acea sumă de 8.000 de lei a fost pierdut pe un viciu de procedură.
Oricum ar fi, cert este că locatara Carmen Hulubaș are decizia definitivă privind obligarea asociației la achitarea sumei încă din august 2019, iar după mai bine de doi ani abia s-a ajuns la plata a câte 300 de lei pe lună.