Cea mai mare platformă de filme online (video streaming), Netflix, a preluat filmul documentar realizat de suceveanul Ștefan Mandachi - „30 de ani și 15 minute”. Devenit disponibil pe România de la 1 noiembrie, filmul-manifest a devenit rapid popular în rândul abonaților Netflix, fiind evidențiat chiar ca fiind „în trend”, adică în preferințele multor oameni.
„O reușită formidabilă pentru echipa noastră: filmul nostru documentar 30/15 a fost preluat de către NETFLIX!!! Puteți viziona <30 de ani și 15 minute> online, pe NETFLIX.
E clar ca lumina zilei că subiectul <autostrăzi> a putrezit, a expirat, e scuipat prin sertarele guvernului, e clar că Autostrada Moldovei nu mai e prioritară pentru nimeni (avem doar un petec de centură ocolitoare la Bacău) ...Nici un guvern, din 1989 și până astăzi, cu toată gargara specifică, nu a reușit să construiască o autostradă în regiunea noastră. Nimic!”, afirma Ștefan Mandachi, la începutul lunii noiembrie.
Recent, antreprenorul sucevean a anunțat că toate veniturile obținute în urma filmului vor fi donate pentru construcția spitalului COVID din Gura Humorului, un alt proiect inițiat în parteneriat cu Primăria stațiunii turistice și Crucea Roșie, prin intermediul Fundației Jeni Mandachi.
Ștefan Mandachi, suceveanul care a construit primul metru de autostradă din Moldova, și-a propus să răspundă la două întrebări prin intermediul filmului: „Cine se face răspunzător pentru morții nevinovați de pe șoselele din România?” și „Câți oameni ar fi fost în viață în acest moment dacă am fi avut autostrăzi în România?”
Politicieni, jurnaliști, sportivi, oameni de afaceri încearcă să găsească un răspuns: cine sunt vinovații pentru că în România mor anual 2.000 de oameni în accidente rutiere? De ce România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește numărul de kilometri de autostradă, dar pe primul loc în clasamentele persoanelor decedate în accidente rutiere? De ce nu s-a făcut nimic în acest sens timp de 30 de ani?
În film apar șase prim-miniștri ai României, intervievați personal de către Mandachi: Petre Roman, Adrian Năstase, Victor Ponta, Mihai Tudose, Dacian Cioloș și Ludovic Orban. De asemenea, fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, are două intervenții în film.
Filmul „30 de ani și 15 minute” reprezintă debutul în regia de lungmetraj al lui Ștefan Mandachi, absolvent al cursurilor școlii de film „New York Film Academy” din Burbank, California.
Filmul a avut premiera în cadrul festivalului TIFF, având două proiecții, iar din data de 2 octombrie 2020 a fost lansat și în cinematografe. În prima săptămână de la lansare, documentarul regizat de Mandachi a avut 771 de proiecții și a fost în top 10 în box office în săptămâna lansării. Documentarul are nota 9,3 pe platforma de specialitate IMDB.com, dintr-un total de peste 2.000 de voturi.