Două eleve din clasa a IX-a de la Liceul Teoretic Filadelfia Suceava, Emanuela Tucaliuc și Teona Șerban, au obținut premiul al II-lea la concursul național ROSEF (Romanian Science Engineering Fair), coordonat de Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, desfășurat online. Elevele s-au prezentat pe 30 octombrie cu lucrarea ,,Secretele telomerilor”.
Regulamentul concursului a prevăzut trimiterea fișei de înscriere, un rezumat de maxim zece pagini al lucrării, un poster și un film de prezentare, precum și răspunsurile la întrebările adresate de juriu. „Cine nu își doreaște să îmbătrânească mai târziu și mai frumos? Nu însă mulți dintre noi știu că responsabili de acest proces sunt telomerii, întinderi de AND aflate la capetele cromozomilor. Dacă am compara cromozomii cu șireturile, telomerii sunt capetele care poartă informația genetică. Când vârfurile protectoare se uzează prea mult, șireturile nu mai sunt utilizabile. Poți să le arunci. Ceva similar se întâmplă și cu celulele. Când telomerii ajung prea scurți, diviziunea celulară ajunge la o etapă numită de <senescență> și încetează cu totul”, au explicat coordonatorii lucrării și a elevilor, profesorii Valerica Ignătescu și Elisabeta Gherasim.
Se caută parteneri pentru cercetare
Lucrarea premiată, am aflat de la autorii ei, și-a propus prezentarea de informații privitoare la acțiunea telomerilor asupra vârstei biologice, a factorilor care influențează activitatea acestora, totul pentru a promovaun stil de viață mai sănătos, a îmbătrâni mai târziu și mai frumos. S-au prezentat și două specii de plante foarte puternice stimulatoare de telomeraze și cu efecte reîntineritoare: Chlorella (Chlorella pyrenoidosa) șiAstragalus (Astragalus membranaceus),specie de plantă originară din Asia.Activitățile practice au urmărit extragerea ADN-ului din fructe și legume și realizarea unei machete care simulează activitatea telomerilor.Prof. Valerica Ignătescu a spus că s-ar bucura mult dacă ar găsi parteneri pentru a continua cercetarea, împreună cu elevii liceului, pentru că, spune ea, „un corp sănătos este barometrul unei minți sănătoase!”.