Primăria Fălticeni a achiziţionat, cu finanțare europeană, 6.450 de tablete, 345 de laptopuri şi peste 200 de camere web videoconferinţă pentru sălile de clasă. Echipamentele au fost cumpărate prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, axa prioritară 2 - Tehnologia informației şi comunicațiilor - TIC, pentru o economie digital competitivă, acțiunea 2.3.3 - Îmbunătăţirea conținutului digital şi a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educație, e-sănătate şi e-cultură, secțiunea e-educație.
Conform primarului Cătălin Coman, numărul de dispozitive electronice a fost stabilit după o consultare care a avut loc cu conducerea fiecărei unități şcolare, cheltuieli eligibile pentru finanțarea europeană sunt de 98%, respectiv peste 9.200.000 lei inclusiv TVA, de la bugetul local fiind asigurată cofinanțarea cheltuielilor eligibile, în procent de 2%, respectiv 186.000 lei, inclusiv TVA.
Pentru a evita o creştere a infecţiei cu coronavirus, dar şi pentru a crea condiţiile necesare desfăşurării activităţilor didactice, una dintre măsurile adoptate prin OUG nr. 144 din 24 august 2020 pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfăşurării în condiţii de prevenţie a activităţilor didactice, în contextul riscului de infecţie cu SARS-CoV-2, se referă la asigurarea accesului elevilor la procesul de învăţare în mediul online.
Un proiect care ajută indirect localităţile din jurul Fălticeniului
Primarul Cătălin Coman a precizat: „Contractul a fost semnat pe data de 2 noiembrie şi săptămâna viitoare vor veni 6.450 de tablete livrate de Orange România. Am avut o discuţie cu directorul Orange, le au pe stoc şi săptămâna viitoare ne-au asigurat că le vom primi. Tabletele vor fi distribuite tuturor copiilor de la unităţile şcolare, cu excepţia grădiniţelor care, din păcate, nu au fost eligibile pentru finanţare europeană. Peste încă o săptămână vor veni şi cele 345 de laptopuri pentru cadrele didactice din municipiul Fălticeni. Aici contractul a fost câştigat de Vodafone. Tot atunci vor ajunge şi camerele web pentru realizarea de discuţii interactive la nivelul unităţilor şcolare. Este un proiect cu finanţare europeană, 92 de miliarde de lei vechi sunt bani europeni, la care se adaugă contribuţia municipiului Fălticeni de aproape 2 miliarde de lei vechi. Tabletele şi laptopurile vor avea internet nelimitat pentru 24 de luni, plătit în cadrul proiectului.
Prin acest proiect ajutăm indirect şi localităţile din jurul Fălticeniului, pentru că din cei 6.450 de elevi aproape 2.000 sunt din satele şi comunele din vecinătate.
Nu am făcut acest proiect numai pentru şcoala online, am depus proiectul pentru toate activităţile şcolare şi extraşcolare care se pot desfăşura într-o unitate de învăţământ. Dacă se va intra în online vor avea posibilitatea să lucreze de la domiciliu, dar fiecare profesor şi elev, mai ales că este internet nelimitat pentru 24 de luni, va putea derula orice activitate didactică, ceea ce este un lucru foarte bun.
Săptămâna viitoare cele 6.450 de tablete trebuie verificate, puse cartelele sim, verificate dacă funcţionează, trebuie lipite acele autocolante informative specifice proiectelor finanţate de Uniunea Europeană. Tabletele vor avea statutul manualelor şcolare, vor fi predate către părinţi printr-un proces-verbal, părintele asumându-şi responsabilitatea privind păstrarea în bune condiţii a tabletei. Sunt şi aici anumite riscuri, sperăm să nu fie vândute. Din fericire, au un dispozitiv de identificare şi de urmărire, și dacă le vor vinde le vom găsi. Dar sper să nu fie cazul”.